Egy hónapra lakat kerül a brit parlament ajtajára

 

Bonyolult és nehéz feladat előtt áll a brit parlament, amelynek továbbra is a Brexit-üggyel kell szembenéznie. Boris Johnson miniszterelnök ugyanakkor azt kezdeményezte, hogy függesszék fel öt hétre, azaz a kilépés idejéig a parlament működését. Ezt a királynő is jóváhagyta.

Boris Johnsonnak egy olyan egyszerű kérdést kell megoldania, amely ugyanakkor rendkívül nehéz – fogalmazott Berzi Gergely külpolitikai szakértő a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában.

Mint mondta, a lehetőségek tárhelye már elég szűk, így ebből a szempontból is nehéz lesz elérni bármilyen előrelépést a kérdésben. Szerinte a brit parlament munkájának a felfüggesztésével Boris Johnson még jobban kiélezte a helyzetet, amely folyamatosan azt szorgalmazza, hogy egy megállapodás nélküli Brexitet kellene végrehajtani.

Úgy véli, talán még egy kiskapu nyitva maradt, és nem kizárt, hogy sikerül megállapodásra jutni a Brexitben, de nagyon kevés az idő. Berzi Gergely megjegyezte, a brit fél egyszerűen már nem tud engedni ebben a kérdésben.

Az új ülésszak a miniszterelnök tervei szerint október 14-én nyílik meg az uralkodó beszédével, amelyben ismerteti kormánya törvényhozási terveit. A képviselők ezek megvitatása és az október 17-18-án esedékes EU-csúcs után, október 21-22-én szavazhatnának a programról – jelentette be korábban Boris Johnson.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

euranet logo