Megkerülhetetlen tényezővé vált Olaszországban a Liga

 

Olaszországban az augusztus hagyományosan a nyaralás hónapja, a politikusok is általában ilyenkor veszik ki hosszú szabadságukat. Idén azonban nem így alakult, a kormánykoalíció múlt heti felbontása után ezen a héten további fordulatokkal gazdagodott a történet.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a Liga elnöke múlt héten jelentette be, hogy felmondja a kormánykoalíciót és előre hozott választásokat szorgalmaz. Ezen a héten az is kiderült, hogy jövő kedden tartják a bizalmatlansági indítványról a szavazást a római törvényhozásban.

A kormánykoalíció felbomlása gyakorlatilag már elkerülhetetlen, innentől kezdve az a kérdés, hogy milyen politikai következményekkel kell majd számolni – fogalmazott Szabó Dávid, a XXI. Század Intézet stratégiai igazgatója a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában.

Szerinte Salvini szempontjából a legelőnyösebb kimenetel az lenne, ha az államfő jóváhagyná az előrehozott parlamenti választásokat, mert ezzel a Liga – mint a jelenlegi legnagyobb erő –, nagy eséllyel nyerhetné meg a választásokat. A közvélemény-kutatási adatokból az is kiderült, hogy Salvini pártja megkerülhetetlen tényező lett Olaszországban.

Azt nem tartja valószínűnek, hogy egyedüliként alakítana a Liga kormányt, de a jobboldali pártokkal, mint például a Forza Italia, lehetséges lenne a koalíció.

Az olasz politikai viták a migránsokat szállító NGO-hajók körüli botrányok miatt még inkább felélénkültek az elmúlt napokban. A római bíróság ugyanis felülbírálta Matteo Salvini rendeletét és engedélyezte a behajózást olasz vizekre az Open Arms nevű hajónak.

A hajó fedélzetén több száz, a líbiai partoknál kimentett migráns tartózkodik, de a belügyminiszter kitart amellett, hogy a bevándorlók nem léphetnek olasz földre. A vita éles üzenetváltást hozott Matteo Salvini és eddigi miniszterelnöke, Giuseppe Conte között. Salvini szerint, ha baloldali koalíció kerülne hatalomra, az jelentős bevándorló-hullámot eredményezne Olaszországban.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

euranet logo