Billeg a hagyományos pártszerkezet Németországban

 

Ősszel tartományi választások lesznek több keleti tartományban, miközben a berlini fal leomlásának 30. évfordulója arra is alkalmat ad, hogy a keleti és nyugati német területek között húzódó különbségeket áttekintsék.

Szeptember 1-én két keleti tartományban is lesz választás, és már most jól látszik, hogy a nyugatihoz képest teljesen más a pártstruktúra – fogalmazott Kiszelly Zoltán politológus a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában. Szerinte egyelőre nincs sok esély arra, hogy ez a politika megváltozzon.

Elmondta, hogy a kelet-német állampolgárok abban sem látnak nagy előrelépést, hogy egyenrangú állampolgárokká váljanak a nyugat-német polgárokkal. A másik probléma, hogy azt érzik, hogy nem foglalkoznak eleget az érdekeikkel, ezért a fiatal generáció jelentős része elhagyja Kelet-Németországot, és a fővárosban, vagy ahhoz közel telepednek le – fűzte hozzá.

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász arról beszélt, hogy hatalmas pénzeket fektettek be a térség felzárkóztatására, amelyek leginkább az infrastrukturális fejlesztésekben mutatkoznak meg. Szerinte a probléma abban rejlik, hogy az emberek gondolkodása továbbra sem változott a régi sérelmek miatt.

Az elvándorlás mellett megemlítette az öntudatot is, amely abban testesül meg, ahogyan például felsorakoznak az AfD mellett, mert szerintük a nyugatiaknak ott vannak az úgynevezett öreg pártok, ők pedig inkább az új irányvonalat képviselik – magyarázta Lomnici. Hozzátette, már a mainstream médiában is gyakorlatilag fej-fej mellett halad az AfD és az uniós pártok, amely azt jelzi, hogy erős előretörés jellemzi a pártot.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

euranet logo