Pozitívan értékelte az Európai Bizottság a három évig tartó Proxy projektet

 

Vajon milyen mértékben készít fel a felsőoktatás az életre? Évek óta a gyakorlatiasság a felsőoktatás átalakításának egyik legfontosabb célkitűzése – hangzott el a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában.

2015 és ’18 között a Magyar Rektori Konferencia is részese volt a Proxy fejlesztési programnak, ami több ország bevonásával a tapasztalatok átadásáról, közös tanácskozásról, majd gyakorlati javaslatokról szólt.

Perényi Petra, a Magyar Rektori Konferencia programvezetője elmondta, a gyakorlatorientált felsőoktatásnak más és más a jelentése a különböző országokban. A programban például Szlovénia is részt vett, ahol annyira nagy hangsúlyt fektetnek a gyakorlatias felsőoktatás kialakítására, hogy létrehoztak egy külön szervezetet ennek támogatására.

Romániában már más a helyzet. Ott egy egyetem volt a partner a projekt idején, a felsőoktatás gyakorlatiassá tétele még csak gyerekcipőben jár. A programban részt vett még Horvátország, Csehország, Belgium és Málta is.

A három éves projektet az EB végül pozitívan értékelte.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

euranet logo