Továbbra is zavaros a Brexit körüli kép

 

Nagy-Britanniában továbbra sem tisztul a kép, a Brexit pontos forgatókönyve változatlanul zavaros. Közben zajlik az Európai Unió következő hét évének költségvetési vitája, amelyben a mezőgazdaság és az agrárpénzek jövője a legfontosabb fejezet.

Boris Johnsonnak egy izgalmas belpolitikai víziója van az Egyesült Királyság számára – jelentette ki Phillip Blond politikai elemző, David Cameron egykori angol miniszterelnök volt tanácsadója a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában. Hozzátette, a Brexittel ugyanakkor meggyűlik majd a baja.

Véleménye szerint nem fog tudni megbirkózni a kilépéssel október 31-ig, és egyre valószínűbb az esélye egy előrehozott választásnak, amely ősszel akár be is következhet.

Arról is beszélt, hogy a konzervatívoknak most vissza kell szerezniük a szavazatokat a Brexit-párttól. Amennyiben nem szerzik vissza a voksokat, a Konzervatív Párt bajban lesz, és veszíteni fog a valószínűleg összefogó bennmaradás-párti erőkkel szemben – tette hozzá.

Felértékelődik az innováció az európai agrárvitákban

A jövőre való felkészülésnek ugyanakkor van egy konszenzusos fejezete, mégpedig az innováció kiemelése, amelyben Magyarország sem áll rosszul – közölte Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában.

Véleménye szerint olyan folyamatok zajlanak az Európai Unióban, amelyek meghatározzák a jövő agrár- és támogatáspolitikáját is. Az európai parlamenti választások után egy új összetételű parlament állt fel, amelyben megerősödtek a zöldek és a liberálisok, és ez hatással lehet az agrárpolitikára is – mondta.

Hangsúlyozta, Magyarország tekintetében a forráselvonás ebben a ciklusban még nem lesz számottevően érezhető, mert nemzeti támogatással sikerült majd ezt viszonylag kiegyenlíteni. Hosszú távon azonban a digitális mezőgazdaság erősítése és a precíziós technológiák bevezetése jelentheti a megoldást.


A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

euranet logo