A környezetvédelem a zöld pártok politikai kommunikációs kampánya

 

Vajon konzervatív vagy liberális az ökopolitizálás? A kérdés abból is adódik, hogy az európai parlamenti választásokon a Zöld Párt nagyon sikeresen szerepelt – hangzott el a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában.

Annalena Baerbock, a Szövetség 90/Zöldek társelnöke a pártszövetség hamvazószerdai rendezvényén Landshutban (Fotó: MTI/EPA/Daniel Kopatsch)

Hortay Olivér, a Századvég gazdaságkutató energetikai üzletág vezetője szerint az ökopolitizálás elsősorban konzervatív, ha azt eszmetörténeti és értékrendi szempontból vizsgáljuk meg, ráadásul az ökopolitika kialakulásának hajnalán szinte csak konzervatív gondolkodók foglalkoztak a témával, bár az tény és való, hogy az európai parlamenti választásokkor már a baloldaliak fókuszálnak erre.

Európa zöld pártjaival kapcsolatban azt lehet észrevenni, hogy a környezetvédelem csak egy politikai kommunikációs kampány. Ezt csak erősíti az a tény, hogy nagyon nehéz megfogalmazni szakpolitikai javaslatokat,

melyek a zöldek ötletei.

Habár a német Zöldek pártnak voltak elképzelései arról, hogy hogyan lehetne valamilyen szén-dioxid kibocsátási díjat bevezetni, a gondolat nem túlságosan újszerű, hiszen a szakpolitikusok már évek óta keresik a módját, hogyan lehetne ezt

beilleszteni a meglévő adórendszerekbe – fejezte be Hortay Olivér.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

euranet logo