Szűken, de megkapta az európai parlamenti többséget Ursula von der Leyen

 

Kedd este eldőlt, hogy megkapja az európai parlamenti többséget az Európai Bizottság élére kijelölt korábbi német védelmi miniszter, Ursula von der Leyen – hangzott el a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

A közmédia tudósítója a műsorban elmondta, Ursula von der Leyen mellett 383-an, ellene 327-en szavaztak, 22-en pedig tartózkodtak, így a német politikus asszony megszerezte a szükséges többséget, amellyel történelmet írt, hiszen így először lesz női vezetője a bizottságnak az Európai Unió történetében.

Ursula von der Leyent június végén egy rendkívüli csúcstalálkozón jelölték Jean-Claude Juncker utódjának, ellehetetlenítve ezzel minden más lehetséges személyt és a csúcsjelölti rendszert is. Ezáltal igen csak nagy feszültség alakult ki, és mivel von der Leyen nem csúcsjelöltként került ilyen közel az Európai Bizottság elnöki pozíciójához, nem lehetett biztos benne, hogy megkapja a testület jóváhagyását.

Ám von der Leyen programbeszéde meggyőző volt. A szakértők azt mondják, ez volt a kulcsmomentuma annak , hogy megkapta végül a többséget. Beszédében több gesztust is tett az Európai Parlamentnek és nagyobb beleszólást ígért a jogalkotásba.

Vasárnap zárul a Felvidék legnagyobb nyári, közéleti eseménye, a Gombaszögi Tábor

Az esemény gyökerei az 1920-as évekre nyúlnak vissza, jelen formájában pedig 2008 óta rendezik – hangzott el a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában.

Egy héten át különféle közéleti, politikai, kulturális és gazdasági témákról tartanak kerekasztal beszélgetéseket, előadásokat, esténként pedig koncerteket adnak.

Haják-Szabó Mária tudósító a műsorban elmondta, Szlovákia 15 éves európai uniós tagsága óta ez az első év, amikor a szlovákiai magyar közösségnek nincs képviselete az Európai Parlamentben, így a Gombaszögi Nyári Tábor és Szabadegyetem témái között egy nagyon fontos kérdés volt ez. Ezen belül is, hogy ki folytatja majd Csáki Pálnak, a Magyar Közösség Pártjának és Nagy Józsefnek a Most-Híd képviselőjének a megkezdett munkáját.

A Gombaszögi Tábor szervezői rendre meghívták az eseményre a szlovák köztársasági elnököt. Andrej Kiska nem fogadta el a meghívást, azonban Zuzana Caputova idén igen. Ugyan előadást nem tartott, de minden kérdésre válaszolt a táborban. Kitért arra is, hogy a kisebbségekre oda fog figyelni, köztük a magyarokra is természetesen és elmondta, hogy Szlovákia euro-atlanti integrációjában nagy szerepet vállalt a magyar közösség politikai képviselete – zárta szavait Haják-Szabó Mária.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

euranet logo


A Kossuth Rádió Európai idő című műsora.