Meggyőző programbeszédével nyert Ursula von der Leyen

 

Kedd este eldőlt, hogy megkapja az európai parlamenti többséget az Európai Bizottság élére kijelölt korábbi német védelmi miniszter, Ursula von der Leyen – hangzott el a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában.

A közmédia tudósítója a műsorban elmondta, Ursula von der Leyen mellett 383-an, ellene 327-en szavaztak, 22-en pedig tartózkodtak, így a német politikus asszony megszerezte a szükséges többséget, amellyel történelmet írt, hiszen így először lesz női vezetője a bizottságnak az Európai Unió történetében.

Ursula von der Leyent június végén egy rendkívüli csúcstalálkozón jelölték Jean-Claude Juncker utódjának, ellehetetlenítve ezzel minden más lehetséges személyt és a csúcsjelölti rendszert is. Ezáltal igen csak nagy feszültség alakult ki, és mivel von der Leyen nem csúcsjelöltként került ilyen közel az Európai Bizottság elnöki pozíciójához, nem lehetett biztos benne, hogy megkapja a testület jóváhagyását.

Ám von der Leyen programbeszéde meggyőző volt. A szakértők azt mondják, ez volt a kulcsmomentuma annak , hogy megkapta végül a többséget. Beszédében több gesztust is tett az Európai Parlamentnek és nagyobb beleszólást ígért a jogalkotásba.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

euranet logo