Nem volt egyszerű információhoz jutni az elhúzódó EU-csúcson

 

Három napon át tanácskoztak az Európai Unió állam- és kormányfői, hogy megállapodjanak, kit jelöljenek a csúcspozíciókra, köztük az Európai Bizottság elnökének.

Az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozója (Fotó: MTI/AP/Johanna Geron)

A Kossuth Rádió brüsszeli tudósítója az Európai idő című műsorában elmondta: arra senki sem gondolt, hogy akár keddig is elhúzódhat az Európai Bizottság elnökjelöltjének kiválasztása. A tanácskozás kimerítő volt, de fontos volt, hogy válasszanak elnökjelöltet, hiszen – az újságírók tudomása szerint – arra még nem volt példa az unió történetében, hogy harmadik nekifutásra állapodjanak meg a jelölt személyében. Hangsúlyozta: ötven óra tárgyalás után született döntés.

A tárgyalás szüneteiben két- és háromoldalú megbeszélések folytak,

a képviselők ekkor sem pihentek – hívta fel a figyelmet.

A riporter elmondta: nehéz volt információkat gyűjtenie, hiszen nincs átjárás a vezetők és az újságírók számára fenntartott terület között, a politikusokat hermetikusan elzárták még a delegációktól is. A téma érzékenysége miatt a tárgyalóteremben átmenetileg leárnyékolták a mobiltelefonokat, így nem juthatott ki információ a teremből.

A V4-országok képesek voltak a folyamatok befolyásolására

A Kossuth Rádió Európai idő című műsorában felidézték, hogy Párkányi Eszter, az Alapjogokért Központ vezető elemzője egy korábbi műsorban azt mondta: a négy V4-miniszterelnök külön tárgyalt Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével, valamint Emmanuel Macron francia elnökkel és Angela Merkel német kancellárral is. Felhívta a figyelmet: a V4-országok képesek voltak a folyamatok befolyásolására.

Párkányi Eszter szerint nem az a fontos, hogy ténylegesen megválasztottak-e fontos tisztségre a V4-ek valamelyikéből érkező politikust, hanem az, hogy Magyarország földrajzi helyzetével és lakosságával mekkora szerepet játszik az Európai Unió döntéshozatalában.

Ezt győzelemként kell értékelni – hangsúlyozta az elemző.

Az, hogy Manfred Weber, az Európai Néppárt csúcsjelöltje azon bosszankodik, hogy a V4-ek Emmanuel Macronnal együtt megbuktatták a csúcsjelölti rendszert, örömre ad okot – mondta.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült.

Értsük meg jobban Európát!

euranet logo