Nem volt egyszerű információhoz jutni az elhúzódó EU-csúcson

 

Három napon át tanácskoztak az EU állam- és kormányfői, hogy megállapodjanak, kit jelöljenek a csúcspozíciókra, köztük az Európai Bizottság elnökének.

A Kossuth Rádió brüsszeli tudósítója az Európai idő című műsorban elmondta: arra senki sem gondolt, hogy keddig húzódhat az Európai Bizottság elnökjelöltjének kiválasztása. A tanácskozás kimerítő volt, de fontos volt, hogy válasszanak elnökjelöltet, hiszen – az újságírók tudomása szerint – harmadik nekifutásra még nem volt példa az Európai Unió történetében. Hangsúlyozta: ötven óra tárgyalás után született döntés.

A leghosszabb csúcstalálkozók főként költségvetési vitáknál alakultak ki, tisztségekről ilyen hosszan még nem vitáztak – mondta.

A tárgyalás szüneteiben két- és háromoldalú megbeszélések folytak, a képviselők ekkor sem pihentek – hívta fel a figyelmet.

A riporter elmondta: muszáj volt információkat gyűjtenie, ami egy ekkora csúcstalálkozón kifejezetten nehéz dolog, hiszen nincs átjárás a vezetők és az újságírók számára fenntartott terület között, a politikusokat még a delegációktól is hermetikusan elzárták. A téma érzékenysége miatt a tárgyalóteremben átmenetileg leárnyékolták a mobiltelefonokat, így nem juthatott ki információ a teremből.

A diplomaták és az új szintre lépő közösségi média jelentette az elsődleges információforrást, így az sem volt kizárható, hogy téves értesüléseket kaptak az ott lévő tudósítók – közölte.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült.

Értsük meg jobban Európát!

euranet logo