A világsajtó a magyar migrációs politikának csak egy részével foglalkozik

 

Idén nyáron több százmilliárdos segélyprogram zárul a közel-keleti országokban, magyar közreműködéssel. A magyar partner az Ökumenikus Segélyszervezet volt, a program neve Kutra, melynek jelentése arabul erő és képesség. A programot az Európai Unió Regionális Vagyonkezelő Alapjából vinanszírozták, célja pedig az volt, hogy segítsék a Szíriával szomszédos országokat a szír menekültek ellátásában. A német, a francia és a spanyol állami segélyszervezetek, illetve közel-keleti kormányképviselők is ellátogattak a Kudra budapesti zárókonferenciájára.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nehezményezi, hogy a sajtó a magyar migrációs politikának csak az egyik felét szokta megemlíteni (Fotó: MTI/Burger Zsolt)

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nehezményezi, hogy a sajtó a magyar migrációs politikának csak az egyik felét szokta megemlíteni (Fotó: MTI/Burger Zsolt)

A konferencián Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar migrációs politikának két oldala van, a világ mégis csak azt szokta emlegetni, ami a határvédelemhez kapcsolódik, a segélyezéssel kapcsolatos elvekről azonban viszonylag kevés szó esik – hangzott el a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában.

A magyar migrációs politika úgy szól: ragaszkodunk hozzá, hogy mi döntsük el, kit engedünk be az országba, és ennek alapelve szerint a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, nem pedig a bajt oda, ahol még nincs – idézték a műsorban Szijjártó Péter beszédét.

Mint a külügyminiszter elmondta, a magyar kormány alapvető emberi jognak tartja, hogy mindenki békében, nyugalomban és biztonságban élhessen a saját hazájában, az viszont nem tartozik ezek közé a jogok közé, hogy valaki megsértse két, békés ország közti határt.

A sajtó keveset foglalkozik Magyarország bevándorlással kapcsolatos politikájának ezen részével – tette hozzá.

A magyar kormány pontosan tudja, hogy milyen fegyveres konfliktusok zajlanak Európa déli és délkeleti szomszédságában, aminek következtében sok százezer, sőt, millió ember számára nem lehetséges jelenleg, hogy nyugodt körülmények között éljen a saját hazájában, így a kormány szorgalmazza, hogy jelentősen emeljék meg a háború sújtotta országok szomszédságának nyújtott nemzetközi támogatásokat – hangsúlyozta a konferencián Szijjártó.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

euranet logo