Milliárdok jutnak orvosképzésre

 

Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) teljes 952 milliárdos keretéből 2014-2020 közötti uniós ciklusban több mint 160 milliárd forintot fordítanak az egészségügy fejlesztésre, az orvosképzés korszerűsítését 8 milliárddal forinttal támogatják – hangzott el az Európai idő című műsorában.

Vitályos Eszter, az európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár a műsorban elmondta, hogy az EFOP támogatások felölnek mindent olyan területet,  amely közvetlenül az egészségügyi fejlesztéseket szolgálja, az újszülöttek korai intervenciós fejlesztésétől egészen az idősotthonok támogatásáig.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) 8 milliárd forint támogatást nyert az orvosképzést segítő laborhálózat létrehozása – hangzott el az adásban. Ennek a pályázatnak a keretében a pécsi, a debreceni és szegedi egyetem, valamint 16 megyei kórház részesül ezekből a fejlesztésekből – mondta Vitályos Eszter.

A laborfejlesztések mellett olyan eszközparkot is kapnak a projektben érintettek, amelyekkel az orvosképzést, a betegségek korai felismerését segítik elő.

Idén és jövőre is azon van a hangsúly, hogy a projekteket minél eredményesebben végrehajtsák a kedvezményezettek és ne legyenek olyan pénzek, amelyek elvesznek – tette hozzá.

Elmondta: a következő uniós költségvetési ciklusra vonatkozó tervek előkészítése jelenleg zajlik. Pozitív fejleményként értékelte, hogy az Európai Bizottság az Európai Szociális Alap (ESZA) forrásait nem fogja csökkenteni. Az államtitkár arra számít, hogy a 2021 után is rendelkezésre áll majd a 1000 milliárd forintos fejlesztési forrás.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

euranet logo