Kozmetikázott valóság – látni és láttatni

 

A brüsszeli elit továbbra is a bevándorlást szorgalmazza, míg a liberális sajtó igyekszik másként bemutatni a valóságot, mint ahogy azt a polgárok megélik. Ám éppen a valóság elferdítése és a személyes tapasztalatok közötti szakadék ébresztheti rá az átlagembert, hogy változtatni kell – hangzott el a Kossuth Rádió Vasárnapi újság adásában, amelynek vendégei Simon János és Kiszellyi Zoltán politológusok voltak.

Simon János politológus azt hangsúlyozta, hogy a 2014-2015-ös migrációs válság hatásai már a hétköznapi életben is megmutatkoznak, a közbiztonság és az egészségügyi rendszer romlásában.

Eközben Brüsszelben a kelet-közép-európai országoktól akarja átcsoportosítani a forrásokat a következő költségvetési ciklusban migrációs ügyekre, ami azt jelenti, hogy Magyarország is rosszabb helyzetbe kerül, ezért sem mindegy az európai parlamenti választás, és az hogy milyen erőviszonyok alakulnak ki. Úgy vélte, hogy komoly esély van arra, hogy az európai jobbközép pártok megerősödnek.

Fordul a közhangulat

Svédországban szeptemberben tartanak parlamenti választásokat, és Ausztriához hasonló helyzet állhat elő – mondta Kiszelly Zoltán. A bevándorlást ellenző Svéd Demokrata párt a legnépszerűbb formáció, míg a jobbközép pártnak el kell döntenie, hogy Sebastian Kurz útját követi, aki zéró toleranciát hirdetett, vagy maradnak a bevándorlásellenes paktumban, amit kötöttek.

Októberben Bajorországban tartanak tartományi választásokat, ahol a CSU hangzatos szólamokat tesz, ám keveset tett a bevándorlás ellen. A bajor kereszténydemokrata párt szeptember óta 10 százalékot vesztett támogatottságából, míg a bevándorlás ellenes AfD 10-12 százalékpontot erősödött.

Amennyiben a republikánus párt a november 6-i időközi választásokon meg tudja tartania többségét a kongresszusban, akkor a Donalt Trump által elkezdett politika folytatódni fog: a demokráciaexport lelassul és a bevándorlásellenes erőknek olyan szószolója lesz, mint Trump, aki kilépett az ENSZ menekültügyi egyezményéből.

Azóta már Magyarország is hasonlóan lépett, de Ausztráliának, Japánnak és Kínának sem tetszik, hogy kinyissák a kapukat, és homogén társadalmukat idegenekkel hígítsák fel – mondta. „Azt látjuk, hogy a Magyarország és a visegrádiak által elkezdett út egyre népszerűbb” – tette hozzá.

A bevándorlásnak van egy társadalmi költsége, amit szintén az átlagembereknek kell állniuk. Az figyelhető meg, hogy nem ők illeszkednek be a keresztény-zsidó kultúrába, hanem a saját életüket akarják folytatni.

Feszültséghez vezet a bevándorlás

Simon János szerint a „gazdasági osztálynak” az az érdeke, hogy jöjjenek a bevándorlók a hiányzó munkaerő pótlására, de akik jönnek, azok képzetlenek, nem beszélik a nyelvet, és  a jóléti állam emlőin élnek. A nyugati állampolgárok számára ez úgy jelenik meg, hogy a bevándorlók lefölözik a jóléti állam juttatásait.

Ez feszültségekhez vezet, amely kétféleképpen éleződhet, vagy a média beszámol ezekről, vagy az emberek  saját  bőrükön tapasztalják meg a valóságot.

Nyugaton mobilak az emberek, és látják a média által sugallt és a valóság között a különbséget. Az elektronikus média, az internet szerepe megnőtt.

Kiszelly Zoltán szerint Nyugat-Európában kialakult az, amit a 80-as években az Elbától keletre fekvő országok ismerhettek meg, vagyis az első, a  hivatalos nyilvánosság veszített hitelességéből. Ennek több oka is van – folytatta. Magyarországon nehezen hiszek el, hogy ma az átlag amerikai, egy átlag német rosszabbul él mint korábban, és rosszabbul fog élni mint szülei, nagyszülei.

Magyarországon nem látják, hogy milyen adók és járulékok rakódnak egy átlagfizetésre, mivel a globális elit, a multik, a spekulánsok kevesebbet osztanak vissza mint régen, és az átlagembernek kevesebb jut. A lakbérek gyorsabban nőnek mint a jövedelmek, és a rezsiköltségek a havi jövedelem több mint felét viszik el.

Nem hisznek a vezetőiknek az emberek

Az emberek nem hiszik el azokat az állításokat, hogy a migránsok megoldják a problémákat, betöltik az üres állásokat  feltöltik a nyugdíjkasszát. Egy 20 éves szír fiatal nem azért jön Európába, hogy egy idős keresztény nyugdíjast ápoljon – tette hozzá.

Ezért értékelődik fel a második nyilvánosság szerepre, mint az elektronikus média vagy az alternatív csatornák.

A hivatalos nyugat ugyanúgy küzd a Russia Today ellen, vagy a közösségi oldalak cenzúrájával, ahogy a kommunista rezsimek küzdöttek régen a szamizdat média ellen

Most azt látjuk, hogy Kelet-Európában nyugodtan elmondhat bármit az ember, az ellenzéki  újságok címlapon szidják a kormányt.

Nyugat-Európában ez sem így működik. Aki például azt állítja, hogy Orbán Viktornak  igaza van, azt populistának, idegengyűlölőnek, kirekesztőnek minősítik. Ezekkel stigmákkal próbálják az alternatív véleményeket karanténba zárni.

A német válaszadóknak már több mint a fele, 56 százaléka nem ért egyet Angela Merkel menekültpolitikájával.

Megerősödik a cenzúra

Simon János ezzel kapcsolatban hozzáfűzte: megerősödik a cenzúra, egyre több  tiltás. A félelem nemcsak az utcán van, hogy növekszik az erőszak és az antiszemitizmus, hanem abban is megmutatkozik, hogy mit lehet mondani és mit nem.

Arra a kérdésre, hogy a pénzügyi érdeket mennyire tudják befolyásolni az európai parlamenti választás eredményét, Simon János azt hangsúlyozta, hogy minél többen menjenek szavazni. Alacsony részvétel esetén megnőhet az olyan politikai formációk száma, amelyek éppen hogy átlépik az ötszázalékos küszöböt.

Kiszelly Zoltán szerint óriási erőkkel kell megküzdeni. Hivatkozott a DC Leaks által nyilvánosságra hozott dokumentumokra, amelyekből kiderült, hogy a Soros-féle Nyílt Társadalom hálózatának a 751 EP-képviselőből 226 a partnere, akiben megbízhatnak és megkereshetnek.

Az európai baloldal támogatottsága zuhant, a  német  szociáldemokratáké (SPD) a korábbi 20 százalékról 15 százalékra esett, míg a francia és a holland szocialisták tíz százalék alatt vannak.

Európa-szerte azt látjuk, hogy a bevándorlást támogató és a jelenlegi turbókapitalizmust támogató pártok támogatást veszítenek, míg az ezzel szembemenő pártok erősödnek – mondta.

A politológus arra számít, hogy magasabb lesz a részvétel, mert az európaiak most láthatták, az Európai Parlament annyira elviheti a kontinenst, hogy visszafordíthatatlan károkat okozhat, és ez egyre több emberben már tudatosult.