Közegészségügyi veszélyt jelent az unióban a védőoltások számának csökkenése

 

Az Európai Parlament szerint a járványügyi adatok a tagállamokban jelentős hiányosságokat mutatnak és a védőoltások késleltetése vagy megtagadása olyan aggasztó mérteket öltött, ami már az oltással megelőzhető betegségek elleni általános védelmet is veszélyeztetni. Ez az oka annak, hogy több országban kanyarójárvány tört ki – mondta a Kossuth Rádióban a pécsi orvosi kar migrációs tanszéki csoportját vezető Szilárd István címzetes egyetemi tanár.

Az orvostudomány egyik legnagyobb vívmánya a 20. században a védőoltások kifejlesztése és elterjesztése, hiszen azok a betegségek, amelyek tízezrével okoztak gyerekek között haláleseteket, eltűntek Európából, ezért a nemzetközi nómenklatúrában ezeket már elfeledett betegségként emlegetik – vélte a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában Szilárd István.

Nem szabad elfeledkeznünk erről. Amikor olyan országokból érkeznek Európába, ahol tönkrementek az egészségügyi intézmények a háború miatt, vagy esetleg nem is voltak soha, tette hozzá a migrációs tanszéki csoportvezető.

„Nem szabad kényelmesen hátradőlnünk. Sajnos vannak járványkitörések, de még olyan fejlett egészségügyi országokban is, mint Németország ezres nagyságrendű kanyarós eset volt és voltak köztük halálesetek is, pontosan azért, mert sajnos oltásellenes mozgalmak talajt kaptak” – fogalmazott Szilárd István.

Ferkó Attila háziorvos influenza elleni védőoltást tartalmazó fecskendővel a kezében Salgótarjánban 2017. október 24-én. Összesen 1,3 millió adag ingyenes védőoltás van a háziorvosoknál. A térítésmentes védőoltásra a 60 évesnél idősebbek, az asztmások, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, valamint a várandós nők jogosultak. Az idén is jár azoknak is a vakcina, akik a munkájuk során vagy szervezett segítségnyújtás keretein belül migránsokkal kerülnek kapcsolatba. MTI Fotó: Komka Péter

A kép illusztráció. MTI Fotó: Komka Péter

Egy betegség gyors diagnosztizálásához csak akkor lehet eljutni, ha az orvosnak eszébe jut, hogy például valaki kanyaróval fertőződhetett meg. Azonban ezek a betegségek mára kikoptak a köztudatból, és ha későn ismerik fel az adott betegséget, súlyos következményei lehetnek.

Éppen ezért tartja fontosnak az EP az oltásellenes mozgalmak elleni fellépést, hiszen azok hatékonysága egyértelmű, világos. A címzetes egyetemi tanár megjegyezte, még az oltás után is szükséges az utóvizsgálat, érdemes lehet felülvizsgálni azt is, hogy valakinek a gyerekkorában adott oltás hatásos-e még felnőttkorban.

Hozzátette, Európába migránsok százezrei érkeznek, az ő oltottságuk „eléggé kérdéses”, ezért akiknek szükséges, be kell adni a szükséges oltásokat.

Szilárd István arról is beszélt, hogy Magyarországon a szabályozás példaértékű, hiszen azok a harmadik országból érkezett gyerekek, akik több mint három hónapig vannak Magyarországon, automatikusan és ingyen bekapcsolódnak a védőoltási rendszerbe. „Ez egy példaértékű intézkedés, amelyre méltán lehetünk büszkék” – magyarázta a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

euranet logo