Az olasz konyha egyik kulcsfontosságú alapanyaga, a rizottó rizs került veszélybe a Pó folyó deltavidékén, ahol
a flamingók tömeges jelenléte súlyos károkat okoz a rizsföldeken.
Az állatok ugyanis, miközben táplálék után kutatnak, feltúrják talajt és tönkre teszik a friss hajtásokat. Ha így megy tovább, a gazdák szerint
akár a 80 százaléka is elveszhet a termésnek.
„Elveszítettük a termés 80 százalékát, a kihalás fenyeget minket” – nyilatkozta az Il Resto del Carlino című olasz napilapnak Giampaolo Cenacchi, a Riso del Delta del Po termelői szövetkezet alelnöke, aki azt is elmondta, hogy
a rizstermesztők már éjszakánként is őrjáratokat szerveznek,
hogy kürtökkel, fényszórókkal, vaktöltényekkel és hangágyúkkal riasszák el a madarakat.
A flamingók által okozott károk annál is aggasztóbbak, mert nem akármilyen rizsről van szó. Ez a rövid szemű, hófehér, gömbölyded rizs magas keményítőtartalmának köszönhetően nehezen fő szét, és főzés közben krémes, folyós állagot ad – ez teszi tökéletes alapanyaggá a klasszikus olasz rizottóhoz, de ugyanúgy kiváló rizspudinghoz vagy édes rizses desszertekhez is.

Ez a rizsfajta hazánkban is egyre népszerűbb az olasz konyha szerelmeseinek körében.
Kapcsolódó tartalom
A flamingók főleg kagylókkal, kisebb rákokkal, illetve rovarokkal táplálkoznak. Élelemkeresés közben azonban
„felszántják” a földet, ezért veszélyeztetik a termést.
A flamingók ugyanakkor turisztikai vonzerőt is jelentenek: évente több ezer látogatót csábítanak a térségbe. Cenacchi szerint viszont egyensúlyt kell teremteni a mezőgazdaság és a turizmus érdekei között. Ennek részeként kárpótlást kér az Emilia Romagna régió hatóságaitól a gazdálkodók számára.

„Ez az egyetlen módja, hogy megőrizzük a rizsföldjeinket, amelyek száma az utóbbi években felére csökkent” – hangsúlyozta.
Kiemelt kép: Flamingók táplálék után kutatnak egy rizsföldön a kiszáradt La Janda lagúna közelében a dél-spanyolországi Cádizban 2018. augusztus 18-án. (Fotó: MTI/EPA/Alfredo Martínez)