Időjárás

A legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenkét vármegyére csütörtökre

Újabb párttal bővül a Patrióták Európáért EP-frakciója

A cseh Eskütétel-Motorosok önmaguknak (Prísaha-Motoristé sobe) pártkoalíció két európai parlamenti (EP-) képviselője a Patrióták Európáért-frakcióhoz csatlakozik – jelentette be egyikük, Filip Turek szerdán prágai sajtótájékoztatóján.

Turek szerint döntésüket az értékrendjük alapján hozták meg. A két képviselő a Patrióták Európáért, valamint az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) között mérlegelve választott.

„A patrióták értékei egybeesnek pártjaink értékeivel: kritikusan viszonyulnak a zöldmgállapodáshoz, támogatják a nemzetállamok szuverenitásának fenntartását, ellenzik az Európai Unió föderalizálását, és éles álláspontjuk van a migráció kérdésében is” – mondta Turek, a Motorosok önmaguknak elnöke.

Úgy vélte: nem volt semmi értelme, hogy betolakodjanak az ECR soraiba, ahol nem volt érdeklődés irántuk, ráadásul a legerősebb cseh kormánypárt, a Polgári Demokratikus Párt (ODS) is jelezte feléjük, hogy megakadályozza csatlakozásukat.

A Patrióták Európáért frakciójába ül a legnagyobb cseh ellenzéki erő, az Elégedetlen Polgárok Szövetsége (ANO) is. A frakciónak jelenleg 84 képviselője van, az ECR-nek 78.

Petr Fiala cseh kormányfő, az ODS elnöke hétfőn élesen bírálta a Patrióták Európáért-frakciót, mely szerinte tudatosan vagy tudattalanul Oroszország érdekeit szolgálja, s ezzel veszélyezteti Európa biztonságát és szabadságát. Andrej Babis, volt cseh kormányfő, az ANO elnöke visszautasította Fiala kijelentéseit, és beteges hazudozónak nevezte a miniszterelnököt.

Mint ismert hétfőn alakult meg a Patrióták Európáért EP-frakciója. A tömörülés 12 európai tagállam 84 képviselőjét foglalja magában, ezzel pedig a harmadik legnagyobb frakció jelenleg az EU-ban. A frakció elnökévé a francia Jordan Bardellát, a Nemzeti Tömörülés képviselőjét választották, az első alelnök pedig a fideszes Gál Kinga lett. A Patrióták Európáért-frakció célja, hogy változást hozzon az európai uniós politikában.

Orbán Viktor miniszterelnök június 30-án Bécsben jelentette be, hogy Herbert Kickllel az Osztrák Szabadságpárt elnökével és Andrej Babis korábbi cseh kormányfővel, az ANO párt elnökével Patrióták Európáért néven új képviselőcsoportot alakítanak. Több európai jobboldali párt azonnal jelezte érdeklődését a frakciószövetség iránt. Ilyen volt a portugál Chega párt, a spanyol VOX, majd a holland Szabadságpárt, a Dán Néppárt és a jobboldali Flamand Érdek nevű belgiumi párt is.

A Marine Le Pen vezette francia Nemzeti Tömörülés is jelezte csatlakozási szándékát, majd nem sokkal később Matteo Salvini, az olasz jobboldali Liga vezetője is közölte: belép a Patrióták Európáért-frakcióba.

Ajánljuk még