Időjárás

A legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenkét vármegyére csütörtökre

Halálra ítélték az Iszlám Állam volt vezetőjének özvegyét

Halálbüntetést szabott ki egy iraki bíróság az Iszlám Állam volt vezetője, a 2019-ben megölt Abu Bakr al-Bagdadi feleségére terrorszervezettel való együttműködés és jezidi nők saját otthonában való fogva tartása miatt – közölte szerdán az iraki igazságszolgáltatás.

A jezidi nőket az Iszlám Állam terroristái rabolták el a nyugat-iraki Szindzsárból, Ninive kormányzóságból, majd Bagdadi feleségének moszuli házába vitték őket.

„A büntetőbíróság ma kötél általi halálra ítélte Bagdadi feleségét emberiesség elleni bűnök és a jezidi emberek elleni népirtás vádjával, valamint terrorcselekményekben való részvételért” – közölte a bíróság. Az ítélet egy fellebbviteli bíróság megerősítésével válhat jogerőssé és végrehajthatóvá – tette hozzá a bíróság. A nő jelenleg őrizetben van.

Abu Bakr al-Bagdadi, akivel 2019 novemberében végeztek az amerikai különleges erők Szíria északnyugati részén, az ismeretlenségből emelkedett a terrorszervezet élére, és egykoron az összes muszlim „kalifájának” kiáltotta ki magát. Bagdadi hatalma csúcsán, 2014 és 2017 között vezette a terrorszervezet, mikor az Iszlám Állam hatalmas területeket vont ellenőrzése alá Szíriában és Irakban.

Ajánljuk még