Megrázó

Karambolozott egy iskolabusz Dél-Afrikában, 17 gyermek elhunyt

Az ENSZ líbiai missziója egy elrabolt politikai aktivista szabadon engedését követeli

Az ENSZ líbiai missziója (UNSMIL) szerdán felszólította a líbiai hatóságokat, hogy engedjék szabadon al-Moataszim al-Aribi politikai aktivistát és vessenek véget az önkényes őrizetbe vételeknek.

A 29 éves Aribit hétfőn Miszrátában ismeretlen, civil ruhás fegyveresek elrabolták barátjával, Mohamed Stevivel együtt – írták a misszió közleményében. Az UNSMIL szerint Stevit megverték, de szabadon engedték, míg Aribi hollétéről semmit sem tudni.

A misszió felszólította Miszráta hatóságait, hogy sürgősen vizsgálják ki Aribi elrablását, hozzák nyilvánosságra tartózkodási helyét, szavatolják biztonságos és azonnali szabadon bocsátását.

Miszráta a fővárostól, Tripolitól mintegy kétszáz kilométerre keletre fekvő kikötőváros.

„Líbiában továbbra is vannak önkényes őrizetbe vételek, erőszakos eltűnések, bántalmazás, kínzás és következmények nélküli halálesetek őrizetben” – számolt be a misszió.

Líbiában az Arab Tavasz során 2011-ben kirobbant felkelés és Moammer Kadhafi diktátor meggyilkolása óta gyakorlatilag megszűnt a biztonság és a stabilitás, az ország de facto kettészakadt.

Az UNSMIL jelenleg legalább 60 olyan emberről tud, akiket az országban valós vagy vélt politikai nézeteik miatt fogva tartanak – derült ki a misszió közleményéből.

A kiemelt kép illusztráció. 

 

Ajánljuk még