Aktuális

Életveszélyre figyelmeztetnek a mentők: nem érezte a lábát, miután fejest ugrott a sekély vízbe

Két évig javítják a Románia és Bulgária közötti legforgalmasabb Duna-hidat, torlódásra lehet számítani

Javítási munkálatok kezdődnek július 10-én a Romániát Bulgáriával Giurgiu és Rusze között összekötő Duna-hídon, ezért a határátkelőn megnövekedhet a várakozási idő – közölte kedden a román közlekedési rendőrség.

A két állam által közösen működtetett hídon a bolgár fél felújítási munkálatokat végez a következő két évben, ezért napközben egy-egy 400 méteres szakaszon ideiglenesen lezárják a forgalmat az egyik sávon, a járműforgalmat pedig a másik sávon felváltva bonyolítják le jelzőlámpás irányítással.

A 2200 méter hosszúságú, vasúti és közúti átkelést is lehetővé tevő, szovjet segítséggel épült Barátság hidat 1954-ben adták át, és azóta is a legnagyobb forgalmat lebonyolító határátkelő a két ország között. A Dunának azon a 480 kilométeres szakaszán, amelyen határfolyam Bulgária és Románia között, mindössze egy másik híd épült 2013-ban, Vidin és Calafat között.

A román külügyminisztérium azt javasolta a Bulgáriába – vagy a szomszédos országon keresztül Görögországba, Törökországba – nyaralni induló román turistáknak, hogy Calafat vagy a dobrudzsai szárazföldi határátkelők (Negru Voda, Dobromir, vagy Lipnita) felé kerüljék el a giurgiui hidat, esetleg vegyék igénybe a két ország között közlekedő dunai kompjáratokat (Turnu Magurele, Zimnicea, Bechet, Ostrov).

Hétfőtől napközben lezárják Romániában a Déli-Kárpátokon áthaladó legforgalmasabb tranzitútvonalat is a Nagyszeben és Pitesti közötti autópálya építése miatt, ezért egy hónapig csak éjjel lehet átkelni a DN7-es jelzésű főúton az Olt völgyében.

Kiemelt kép: A bulgáriai Vidin és a romániai Calafat között megépített Duna-híd (MTI/EPA/Vaszil Donev)

Ajánljuk még