Aktuális

Ma fél 10-től Kormányinfó!

Roger Köppel: Orbán Viktor egy hős

Orbán Viktor számomra egy hős – ezt a neves svájci lap, a Weltwoche hetilap főszerkesztője mondta az M1-en. Roger Köppel Kijevi és Moszkvai tárgyalására is elkísérte a miniszterelnököt. Az újságíró szerint Orbán Viktor példát mutat a nyugati vezetőknek, hogy hogyan is kell dolgozni a békéért. Hozzátette: mindezt úgy, hogy jól tudja, Brüsszelből ezért támadások sorozatát fogja kapni.

Orbán Viktor egy nappal az EU elnökség átvétele után Kijevbe utazott, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyalt. A magyar kormányfő a megbeszélésen a többi között azt kérte Zelenszkijtől, hogy fontolja meg egy határidőhöz kötött tűzszünet lehetőségét, hogy a harcok minél hamarabb véget érjenek.

Orbán Viktor két nappal később Oroszországba is elutazott, ahol Vlagyimir Putyinnal folytatott tárgyalást. Ezzel több mint két év után a magyar miniszterelnök az első nyugati vezető, aki Moszkvában járt, és tárgyalt az orosz elnökkel. A miniszterelnök három kérdésben kérte ki, és tudta is meg Vlagyimir Putyin álláspontját. Az első,  hogy mit gondol az asztalon lévő béketervekről és a béketárgyalási formátumról. A második, hogy mit gondol arról, lehetséges-e hamarabb tűzszünet, mint béketárgyalás, valamint kíváncsi volt az orosz elnök véleményére a háború utáni európai biztonsági rendszerről. Orbán Viktor Moszkvában elmondta:

lassan Magyarország az egyetlen olyan nyugati ország, amely mindkét háborúban résztvevő országgal tud beszélni.

A miniszterelnök azonban hangsúlyozta: a párbeszéd elengedhetetlen a mielőbbi békéhez.

„Az elmúlt két és fél évben azt tanultuk meg, hogy dialógus és diplomáciai csatornák nélkül nem tudjuk elérni a békét. Mert a béke nem magától lesz, hanem meg kell teremteni, azért dolgozni kell. Ennek a módozatait tárgyaltam meg az Elnök úrral, és azt akartam megtudni, hogy merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

– mondta a miniszterelnök. Orbán Viktor moszkvai látogatása miatt többen is kritikát fogalmaztak meg. Köztük volt például Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, Olaf Sholz német kancellár, és Donald Tusk Lengyel kormányfő is.

„Orbán Viktor számomra egy hős” – ezt mondta a svájci Weltwoche hetilap főszerkesztője az M1-en. Roger Köppel Kijevi, és Moszkvai tárgyalására is elkísérte a miniszterelnököt. Az újságíró szerint  Orbán Viktor példát mutat a nyugati vezetőknek, hogy hogyan is kell dolgozni a békéért. Hozzátette: mindezt úgy, hogy jól tudja, Brüsszelből ezért támadások sorozatát fogja kapni. „Úgy gondolom nagyon fontos mindaz, amit Orbán Viktor tesz, hogy nyitva tartja a diplomáciai csatornákat minden fél irányába ebben a háborúban. A magyar miniszterelnök prioritása az, hogy befejeződjön a háború. Minden nap minden percben meghalnak emberek, most is amikor itt beszélgetünk. Éppen ezért fontos, hogy a béke hangjai is megszólaljanak. Ezt teszi Orbán Viktor, annak ellenére hogy nagyon sok kritikát kap emiatt az EU-ban.”

„Szerintem ez egy hősies küldetés”

– fogalmazott az újságíró.

Egyre többen beszélnek a békéről, annak szándékáról, ám eddig senki nem volt elég bátor, hogy ezért tegyen is. Erről már a miniszterelnök politikai igazgatója beszélt a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Orbán Balázs azt is mondta: Magyarország soros EU-elnöksége jó alkalom erre, ezért volt fontos Orbán Viktor kijevi, majd moszkvai látogatása.

Ezzel a két úttal nem zárult le a békemisszió, hanem ez a békemisszió a tervek szerint folytatódik. Ugyanolyan fontos megismerni mások véleményét ebben a kérdésben, és amikor már több véleményt sikerül összegyűjteni, amikor már sikerül analizálni a válaszokat, akkor lehet arról felelősségteljesen politikailag nyilatkozni, hogy látszik-e a békéhez, és ahhoz egy rövid távú tűzszüneten át vezető út, ez még ma nem látszik világosan

– fogalmazott a miniszterelnök politikai igazgatója.

A kritikák mellett egyre több elismerést is kap Orbán Viktor amiért tárgyalt mindkét harcoló féllel.  Legutóbb a Cseh ANO párt EP képviselője nyilatkozta azt, hogy Orbán Viktor jelenleg az egyetlen európai politikus, aki képes Volodimir Zelenszkij ukrán és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is tárgyalni De

elismerően szólt Robert Fico szlovák miniszterelnök is a magyar miniszterelnökről és úgy fogalmazott: vele tartott volna Kijevbe és Moszkvába, ha az egészségi állapota ezt engedné.

De többek között Nicolas Sárközy volt francia elnök és Andrej Babis korábbi cseh kormányfő is dicsérte a magyar miniszterelnök békemisszióját, sőt az egyik népszerű német baloldali politikus is kiállt mellette.

Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök (Fotó: Facebook/Orbán Viktor)

Ajánljuk még