Aktuális

Levelet kaptak Orbán Viktortól az érettségizők

A Flamand Érdek párt is csatlakozik a Patrióták Európáért EP-frakcióhoz

A belga Vlaams Belang (Flamand Érdek) párt vasárnap bejelentette: nyolcadikként csatlakozik a Patrióták Európáért pártcsoporthoz az Európai Parlamentben. „Olyan Európa felé akarunk elmozdulni, ahol a nemzetállamot ismét tiszteletben tartják, ahelyett, hogy elnyelné őket egy globalista és identitás nélküli projekt” – jelentette ki Tom Vandendriessche, a Vlaams Belang EP-képviselője.

Az uniós parlamenti választásokon Belgiumban a Flamand Érdek (VB) érte el a legjobb eredményt, 14,6 százalékot, ezzel három képviselői helyet szerzett az uniós parlamentben.

Tom Van Grieken, a Vlaams Belang elnöke a párt interneten is elérhető közleményében úgy fogalmazott:

„jobboldali, patrióta és nemzeti pártokként együtt erősek vagyunk Európában. Több közös van bennünk, mint ami elválaszt”.

Közölte: büszkeséggel tölti el, hogy a pártja is a formálódó politikai család tagja lehet. „Népünk iránti szeretet és az európai nemzetek sokszínűsége egyesít bennünket. Együtt biztosíthatjuk, hogy népeink ismét az első helyet foglalják el Európában” – tette hozzá a párt elnöke.

Tom Vandendriessche, a Vlaams Belang európai parlamenti képviselője közölte: a június elején tartott európai parlamenti választások alkalmával az európai szavazók a zöld megállapodás „éghajlatpolitikai őrületét” és az EU migrációs paktumával járó „szervezett menekültügyi káoszt” egyértelműen elutasították. Az „eurofanatikus elit” ugyanakkor nem hajlandó figyelembe venni ezt, és folytatja a megkezdett politikát – hívta fel figyelmet.

A Vlaams Belang egyesíti erőit más európai szintű nemzeti érzelmű pártokkal, hogy jelentős alternatívát kínáljon, visszairányítva az EU-t alapvető és eredeti céljához: a szuverén tagállamok közötti gazdasági együttműködéshez.

„Esélyünk van arra, hogy az Európai Parlament harmadik legnagyobb frakcióját hozzuk létre” – fogalmazott Vandendriessche, majd kiemelte: nagyobb frakciót a választók által „megbüntetett” zöld és liberális képviselőcsoportoknál.

„Olyan Európa felé akarunk elmozdulni, ahol a nemzetállamot ismét tiszteletben tartják, ahelyett, hogy elnyelné őket egy globalista és identitás nélküli projekt” – tette hozzá Tom Vandendriessche, a Vlaams Belang európai parlamenti képviselője.

Orbán Viktor, Herbert Kickl és Andrej Babis, a Fidesz, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és a cseh ANO elnöke múlt vasárnap jelentették be, hogy új pártcsaládot hoznak létre Patrióták Európáért néven.

Ez idáig a portugál Chega párt jelezte, hogy belép a frakcióba, majd a spanyol Vox nyilatkozott úgy, hogy csatlakozik a pártcsaládhoz, pénteken a novemberi hollandiai választásokon győztes Szabadságpárt (PVV) közölte csatlakozási szándékát, szombaton a Dán Néppárt jelentette be, hogy csatlakozik a Patrióták Európáért szövetséghez. Az olasz Liga párt vezetője, Matteo Salvini a csatlakozásról azt mondta, hogy „dolgoznak rajta”.

Az európai parlamenti képviselőcsoport létrehozásához hét tagállamból legalább 23 képviselő szükséges.

Kiemelt kép: Tom Van Grieken, a belga ellenzéki Flamand Érdek (Vlaams Belang) elnöke (k) a párt eredményváróján az európai parlamenti választások estéjén, 2024. június 9-én (Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys)

Ajánljuk még