Baleset

Megrázó képsorokon az Árpád hídon történt halálos baleset – VIDEÓ

Nagy Márton: Tovább kell erősíteni a magyar-montenegrói gazdasági és turisztikai kapcsolatokat

Vladimir Martinoviccsal, Montenegró turizmusért felelős miniszterével egyeztetett csütörtökön Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter – jelentette be közleményében a szaktárca.

A felek a térség gazdasági teljesítményét és turisztikai potenciálját befolyásoló nemzetközi folyamatok mellett áttekintették a két ország közti együttműködések elmélyítésének lehetséges területeit is.

Nagy Márton az egyeztetésen kiemelte, hogy

Montenegró Magyarország fontos partnere, a két ország közötti külkereskedelmi termékforgalom értéke 2023-ban már megközelítette a 100 millió eurót, ami a megelőző évekhez képest érdemi előrelépést jelent.

Montenegró a magyar kifektetéseket tekintve is kiemelt partnerország, 2022-ben a magyar tőke 21. célországa volt, az oda áramló hazai tőke értéke 314 millió eurót tett ki.

A nemzetgazdasági miniszter üdvözölte, hogy a montenegróiak egyre nagyobb számban választják hazánkat úti célként. 2024 első félévében több mint 4300 montenegrói vendég látogatta meg Magyarországot, akik több mint 11 ezer vendégéjszakát töltöttek el a hazai szálláshelyeken. Ez dinamikus fejlődés, a vendégek számát tekintve 39 százalékos, a vendégéjszakák számát nézve pedig 42 százalékos emelkedést jelent 2023 azonos időszakához képest.

A turisztikai kapcsolatok fejlődését tekintve jó alapot biztosít, hogy heti 2 járat közlekedik Budapest és Podgorica között, ami igény esetén bővíthető. Az idei év első öt hónapjában több mint 15 ezren utaztak a járattal, ami 9 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

A miniszter kiemelte: hazánk továbbra is elkötelezetten támogatja Montenegró európai uniós integrációját. Montenegró felkészült az európai uniós tagságra, amellyel maga a közösség is sokat nyerne. Magyarország kormánya a jövőben is arra fog törekedni, hogy a két ország turisztikai és gazdasági együttműködése tovább erősödjön.

Kiemelt kép: Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

Ajánljuk még