Lényeges

Orbán Viktor ma Brüsszelben veszi át hivatalosan az uniós elnökséget a belga kormányfőtől

Orbán Viktor Brüsszelben veszi át hivatalosan az uniós elnökséget a belga kormányfőtől

Hétfőtől Magyarország az Európai Unió soros elnöke. A féléves ciklus egyik legfontosabb célkitűzése az európai versenyképesség megerősítése, de a magyar elnökség kiemelt figyelmet fordít az európai biztonsági és védelmi politika megerősítésére is. A magyar kormány nevében hétfőn Orbán Viktor Brüsszelben veszi át hivatalosan az elnökséget a belga kormányfőtől – számolt be az M1 Híradója.

Az idén ötven éve bemutatott, azóta világhírűvé vált Rubik-kocka a július 1-től induló féléves magyar uniós soros-elnökség jelképe.
A június közepén bemutatott logó és a jelmondat: a „Make Europe Great Again.” Magyarul: „Tegyük Európát újra naggyá” már bejárta világsajtót – tette hozzá az M1.

Szikra Levente, az Alapjogokért Központ vezető elemzője az M1-en arról beszélt: egy-egy ilyen soros elnökség kiváló alkalom arra, hogy Magyarország bemutassa a számára fontos témákat.

„Az, hogy milyen témák vannak a napirenden, hogy mikről szól egyáltalán a döntés, abba komoly beleszólása lesz a magyar kormánynak, és azt gondolom, hogy ez Magyarország szempontjából is egy hasznos dolog, és az EU szempontjából is, hiszen a magyar kormány új lendületet tud majd behozni az EU működésébe” – fejtette ki az elemző.

Az uniós elnökség ideje alatt Magyarországon kétszáz rendezvényt bonyolítanak le leginkább a Várkert Bazárban.

De duplájára emelték a magyar diplomácia létszámát is Brüsszelben, és a közmédia is megerősített stábbal ad majd hírt az elnökség eseményeiről.

„Nem kis feladat vár a magyar diplomatákra a következő hat hónapban, a soros elnökség ugyanis azt jelenti, hogy tulajdonképpen beleszólásunk van abba, hogy miről tárgyal, dönt vagy éppen alkot jogszabályokat az EU” – jelentette ki a közmédia tudósítója.

A magyar elnökségnek hét célkitűzése van:

  • helyreállítani az EU versenyképességét,
  • megerősíteni az európai védelmi politikát,
  • elérni az unió bővítését,
  • kezelni az illegális migrációt,
  • kialakítani a kohéziós politika jövőjét,
  • gazdaközpontúvá tenni az uniós agrárpolitikát,
  • és megoldásokat találni a demográfiai kérdésekre.

A miniszterelnök az elmúlt napokban több európai vezetővel is egyeztetett a magyar soros elnökség céljairól.

Tárgyalt Berlinben a német kancellárral, Olaf Scholzcal. Ezt követően pedig Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel is egyeztetett Rómában.

Majd Párizsba utazott a miniszterelnök, ahol Emmanuel Macron francia államfővel tárgyalt. Orbán Viktor a találkozó után az M1-nek azt mondta: Párizs is támogatja a magyar uniós elnökség programját.

„A francia elnökkel sikerült megállapodnom arról, hogy a magyar EU-s elnökség programját, amelynek középpontjában az európai gazdaság megerősítése áll, ezt az elnök támogatja.

Tehát Berlin, Róma után Párizstól is megkaptuk, itt is megkötöttük a megegyezést, megkaptuk a jóváhagyást, hogy a következő fél év Európában a magyar elnökség alatt az európai gazdaság versenyképességének javításáról szóljon” – fogalmazott a magyar miniszterelnök.

A magyar kormány nevében Orbán Viktor hétfőn Brüsszelben veszi át hivatalosan az elnökséget Alexander De Croo belga kormányfőtől.

Ajánljuk még