Aktuális

Az UEFA játékvezetőinek főnöke szerint nem ért büntetőt Orbán belépője a skótok ellen

Egymás után jelennek meg a lesújtó vélemények Joe Bidenről

A vitán nyújtott teljesítménye miatt egymás után jelennek meg a lesújtó vélemények Joe Bidenről. Az emberek már az esemény előtt úgy látták: 55-45 százalékban nyeri majd a vitát az egykori elnök, Donald Trump. A republikánus elnökjelölt fölénye a vita után is megmaradt, sőt számottevően nőtt. Ugyanazok az emberek a vita után azt mondták: 67-33 százalékra Donald Trump megverte Joe Bident. Úgy fogalmaztak: ez egy totális és teljes katasztrófa a demokraták számára.

Tüntetők özönlötték el Atlantát, az amerikai elnökjelölti vita helyszínét. Csütörtökön az utcákra vonultak a republikánusok és a demokraták támogatói is, de a stúdió közelében még egy több ezres palesztinpárti demonstrációt is tartottak. Mindegyik csoport a mostani vitától várta a megoldást az ország gondjaira.

„Van egy elnökünk, aki továbbra is figyelmen kívül hagyja a közösségünk sok problémáját, ugyanakkor szüksége van a szavazatainkra. Nem vagyunk boldogok. Nem érzem úgy, hogy a georgiaiak igényei teljesülnének” – mondta Joe Biden egy korábbi támogatója.

Joe Biden demokrata párti amerikai elnök és Donald Trump republikánus párti volt amerikai elnök első televíziós elnökjelölti vitájának közvetítését nézi egy bár vendége az arizonai Scottsdale-ben 2024. június 27-én. Fotó: MTI/AP/Ross D. Franklin

Csütörtök este országszerte a tévéképernyőket figyelték az emberek. Még a repülőgépeken is az elnökjelölti vita ment. Az adás után a döntő többség egyértelműen úgy látta, hogy

Donald Trump győzött, Joe Biden pedig csúfosan leszerepelt.

„Egyszerűen nem tud már gondolkodni. Trump elnök nagyon ott volt. Pontosan tudja, hogy miről beszél. Nekem úgy tűnt, Bidennek egyáltalán nem voltak válaszai” – mondta egy nő.

A baloldali CNN közvélemény-kutatása szerint a nézők 67 százaléka, tehát kétharamada mondta azt, hogy Donald Trump sokkal jobb teljesítményt nyújtott. A vita előtt csak 55 százalék számított Trump győzelmére. Eközben a Mandiner arról írt, hogy a CNN szerint

Biden gyengén szerepelt, az elnök teljesítményét fájdalmas volt nézni.

Az eredmény pedig még a Demokrata Párton belül is pánikot okozott.

Joe Biden demokrata párti amerikai elnök az elnökjelöltek első televíziós vitáján, amelyet Donald Trump republikánus párti volt amerikai elnökkel tartanak a CNN amerikai tévécsatorna atlantai stúdiójában 2024. június 27-én. Fotó: MTI/AP/Gerald Herbert

A republikánus-párti Marjorie Taylor Greene úgy fogalmazott:

„Mindenki látta, milyen súlyosak Joe Bidennek az életkorából adódó problémái. A demokraták tudják ezt, de eltitkolják. Támogatják őt, és engedik, hogy az Egyesült Államok elnöke legyen. Hogy merészelnek a demokraták ilyen helyzetbe hozni minket!” – fogalmazott a politikus.

Voltak, akik arról is beszéltek, hogy nem csak Biden korával van a baj.

„Joe Biden számára sajnálatos módon ez nem olyan dolog, amit 32 másodperces tévéreklámok mögé lehet rejteni. Ez 90 perc, amikor az amerikaiak láthatják, hogy mit tesz le Joe Biden az asztalra, és mit tesz le az asztalra Donald Trump. És úgy gondolom, hogy a kontraszt ismét figyelemre méltó volt.

Trump energikus volt, tényeket mondott. Biden inkább csak ködösített”

– mondta J.D. Vance, ohiói republikánus szenátor.

Donald Trump republikánus párti volt amerikai elnök az elnökjelöltek első televíziós vitáján, amelyet Joe Biden demokrata párti amerikai elnökkel tartanak a CNN amerikai tévécsatorna atlantai stúdiójában 2024. június 27-én.  (Fotó: MTI/AP/Gerald Herbert)

A nézőknek csak az egyharmada látta meggyőzőbbnek Joe Biden szereplését, köztük a demokrata kaliforniai kormányzó.

„Az alapján, amit ma este láttam, Donald Trump támadásnak álcázta a gyengeségét. Képtelen volt közvetlenül válaszolni a kérdésekre, ezért inkább ujjal mutogatott. Kiábrándító volt, ahogy az Egyesült Államok volt elnöke az amerikai gazdaságot és az országot becsmérelte” – mondta Gavin Newsom kaliforniai kormányzó.

Kis Rajmund, az M1 választási szakértője szerint ugyanakkor

az amerikai polgárok a saját zsebükön érzik, hogy változás kell.

„Nagyon nehéz a tényekkel vitatkozni, amikor a Trump adminisztráció alatt 1,9 százalék volt az infláció, majd a Biden-éra alatt felszökött akár 9-ig is, miközben a lakhatási költségek 30 százalékkal nőttek, az alapvető élelmiszerek ára is nőtt és ha valaki két gyermeket szeretne nevelni, az többe kerül, mint a lakbér” – magyarázta Kiss Rajmund, az M1 választási szakértője, az MCC Diplomáciai Műhelyének vezetője.

A szakértő hangsúlyozta:

a vitát 100 millió amerikai látta, így egyértelműen komoly hatása lesz a novemberi választásokra.

Atlanta, 2024. június 28.Az elnökjelöltek elsõ televíziós vitáján részt vevõ Joe Biden demokrata párti amerikai elnököt (j) és Donald Trump republikánus párti volt amerikai elnököt ábrázoló, a CNN amerikai tévécsatorna atlantai stúdiójában 2024. június 27-én készített képek.MTI/AP/Gerald Herbert

Ajánljuk még