Aktuális

Gyurcsány Ferenc bejelentést tett a DK jövőjéről

Várhelyi Olivér: Küszöbön áll Montenegró uniós tagsága

Az Európai Unió megnyitja a csatlakozási tárgyalások utolsó szakaszát Montenegróval, ami azt jelenti, hogy az ország uniós tagsága a küszöbön áll – jelentette ki Várhelyi Olivér bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos szerdán Brüsszelben.

Várhelyi Olivér a Montenegróval tartott, a csatlakozási tárgyalásokat jelentő kormányközi konferenciát követő sajtótájékoztatón leszögezte: a bővítés geostratégiai befektetést jelent az egész kontinens hosszútávú békéjébe, biztonságába és stabilitásába.

A magyar uniós biztos elmonda: Montenegró felgyorsította és elmélyítette az uniós közeledéshez szükséges reformok jelentős részét. Montenegró kemény munkája, erőfeszítései és elkötelezettsége meghozza gyümölcsét: a szerdai tárgyalás fejezetek lezárásához járult hozzá, a folyamat ezzel következő szakaszába léphet. „Ma az ország újabb lépést tett az uniós tagság felé vezető úton” – emelte ki.

A szerdai tárgyalás megmutatta, hogy az EU kész előrelépni a bővítés területén, ugyanis Montenegróval immáron a csatlakozási folyamat az utolsó szakaszába léphet – mondta Várhelyi Olivér.

Gratulálunk Montenegrónak” – fogalmazott az uniós biztos, majd hozzátette: a bővítési folyamat működik, elkötelezettségünk Montenegró stratégiai célja, az EU-tagság iránt rendíthetetlen.

Kiemelte: Montenegró munkája és az elért eredmények példaként kell szolgáljanak másoknak. A csatlakozási folyamat azonban teljesítményen alapszik, amit azt jelenti, hogy az elvégzett munka jelenthet csak előrelépést az integráció útján.

Ez az, amiért Montenegró ma itt lehet, és arra ösztönözzük az országot, hogy folytassa a megkezdetett utat” – tette hozzá beszédében Várhelyi Olivér.

Hadja Lahbib, az Európai Unió Tanácsának június 30-ig tartó, féléves elnökségét betöltő Belgium külügyekért és általános ügyekért felelős miniszere a sajtóértekezleten úgy fogalmazott: arra ösztönöztük Montenegrót, hogy folytassa reformjait. Az ország leküzdötte a kezdeti kihívásokat, és képes volt olyan törvényeket elfogadni, olyan reformstratégiát meghatározni, amely megfelel a feladatnak – mondta.

Most az a fontos, hogy eredményeket érjünk el a végrehajtás terén is” – fogalmazott.

Holnaptól Montenegró újabb mérföldkövekre koncentrálhat, nevezetesen a jogállamiságra, az igazságszolgáltatás függetlenségére és a korrupció elleni küzdelemre – mondta.

Mindannyian tudjuk, hogy az európai uniós tagsághoz vezető út hosszú és fáradságos. De a végén ott van a nagyobb stabilitás és jólét reménye” – fogalmazott a belga miniszter, majd hozzátette: Montenegró egyre közelebb kerülő uniós tagsága pozitív üzenetet hordoz az egész nyugat-balkáni régió számára.

Ajánljuk még