Aktuális

Rossiék meglátogatták Varga Barnabást a kórházban

„Hozzatok még, minél többet szedjetek össze” – újabb megrázó felvételek kerültek elő az izraeli túszokat ejtő Hamász-terroristákról

Újabb felvételeket hoztak nyilvánosságra a Hamász terrorszervezet tavaly októberi túszejtéséről. A három izraeli férfi elhurcolását bemutató videót a túszok családtagjainak beleegyezésével tették elérhetővé. A hozzátartozók azt remélik: ezzel elérhetik, hogy az izraeli kormány megegyezzen a Hamásszal a fogvatartottak kiszabadításáról. A nyugalom megzavarására alkalmas felvételek következnek.

Egy épületbe törnek be fegyveresek Dél-Izraelben – az október 7-én készült felvételeket a Hamász egyik terroristájának fejkamerája rögzítette. Többperces videó készült arról, hogyan hurcoltak el három izraeli férfit a Nova zenei fesztiválról. A Híradóban a felvételek nagy részét kitakarták, mert a túszok már sérültek voltak, amikor egy kisteherautóra tették őket.

Hozzatok még, és ne lőjétek le őket, ők a mi foglyaink, ne öljetek meg senkit, csak minél többet szedjetek össze” – szólt a terrorista utasítása.

Hétfőn az Izraelből elraboltak családjainak kérésére hozták nyilvánosságra a túszejtéséről készült újabb felvételt. A céljuk az, hogy előmozdítsák a túszok kiszabadulását.

Azt akarjuk, hogy a világ lássa, mi történt október 7-én. Amikor a videót a múlt héten megkaptuk, a többi szülővel úgy döntöttünk, hogy nyilvánosságra hozzuk” – mondta Rachel Goldberg, az elrabolt három férfi egyikének az édesanyja.

A Gázai övezetben jelenleg 116, október 7-én elhurcolt túsz lehet, bár azt nem tudni, közülük hányan vannak még életben. Az Izraelben közzétett hivatalos adatok szerint 41 túsz feltehetőleg meghalt a fogságban.

A szemben álló felek azonban még messze vannak a megegyezéstől. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök azt mondta, kész megegyezni a Hamásszal a túszok szabadon engedéséről, de jelezte, továbbra is az iszalmista terrorszervezet megsemmisítésére törekszik. A Hamász válaszul azt nyilatkozta, hogy bármilyen egyezség alapja csakis a tűzszünet és az izraeliek gázai kivonulása lehet.

Közben Benjámin Netanjahu bejelentette: Izrael Gáza után hamarosan újabb frontot nyit Libanon felé.

Az intenzív harcoknak vége, így erőinket északi irányába tudjuk átcsoportosítani. És ezt meg is fogjuk tenni, védelmi szempontok miatt. Visszatelepítjük az északról evakuált lakosokat. Megpróbáljuk a diplomácia segítségével ezt elérni, de ha nem megy, más eszközökhöz nyúlunk” – fogalmazott a miniszterelnök.

Az Észak-Izraelben élőket még tavaly októberben telepítették ki, mert azóta, hogy Izrael elindította a katonai akciót Gázában, az Irán által támogatott Hezbollah terrorcsoport folyamatosan lőtte a zsidó állam Libanonnal határos területét.

Miközben az izraeli hadsereg az elmúlt napokban több hullámban támadta meg a Hezbollah állásait, az ENSZ és számos ország is aggodalmát fejezte ki, hogy Libanon válhat a térség második Gázai övezetévé. A nemzetközi közösség szerint az egymást követő tüzérségi összecsapások, valamint az ellenséges üzenetváltások totális háborút vetítenek előre a Közel-Keleten.

Kiemelt kép: Túlélők után kutatnak palesztinok a Gázai övezet középső részén fekvő Nuszeirat menekülttábort ért izraeli légicsapás után 2024. május 14-én
Fotó: MTI/EPA/Mohamed Szaber

Ajánljuk még