Aktuális

Vádat emeltek az apa ellen, aki égő benzines palackot dobott fia házára Borsodban

A Nyugat lassan a saját érdekeit is teljesen alárendeli Ukrajnának, közben minden lépésével ultimátumot küld Oroszországnak

Luxembourgban délután elkezdődnek Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásai. Közben Kijevből újabb és újabb kérések érkeznek. Volodimir Zelenszkij legutóbb arra kért engedélyt, hogy nyugati fegyverekkel mélységi támadásokat indíthassanak orosz területek ellen. Oroszország szerint a Nyugat a katonai helyzet elmérgesítésén dolgozik, amit az oroszok ultimátumként értelmeznek. Az Európai Unió tegnap szavazott meg újabb 1,4 milliárd eurós támogatást Ukrajnának, amit Magyarország megkerülésével hagytak jóvá. Szakértők szerint a Nyugat lassan a saját érdekeit is teljesen alárendeli Ukrajna támogatásának.

Ukrajna arra kéri a nyugati szövetségeseket, hogy engedélyezzék az általuk küldött fegyverekkel Oroszország területének mélységi támadását – erről írt a The Defence Post. A portál szerint Kijev így hatékonyabban léphetne fel az orosz hadsereg ellen.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap azt mondta: a Nyugatnak tovább kell enyhítenie a nyugati fegyverek használatára vonatkozó tiltásokat. Az ukrán elnök úgy fogalmazott: Ukrajna elég elszánt, hogy

az orosz hadsereget orosz területen semmisítse meg, és a nyugati partnerektől is hasonló elszántságot vár el.

Az ukrán elnök elsősorban az Egyesült Államoktól vár engedményeket, mert bár Washington nemrég jóváhagyta, hogy Kijev az amerikai rakétákkal a teljes frontvonal mentén támadjon orosz területeket, viszont az ukrán elnök ennél többet vár.

Joe Biden amerikai és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nemrég egy tíz évre szóló kétoldalú biztonsági megállapodást is aláírt, ami rögzíti, hogy

ha Ukrajnát fenyegetés vagy támadás éri, akkor Kijev és Washington közösen egyeztet a válaszlépésekről.

Arról is döntöttek, hogy Ukrajna 50 milliárd dolláros hitelt kap, amit a nyugati országokban befagyasztott orosz vagyon nyereségéből biztosítanak.

„Ez újabb figyelmeztetés Putyinnak, hogy nem hátrálunk meg. Sőt, együtt állunk ki az agresszióval szemben” – mondta Joe Biden.

Oroszország és Fehéroroszország elítéli, hogy a Nyugat az európai katonai helyzet elmérgesítésén dolgozik” – közölte az orosz külügyminiszter.

Szergej Lavrov szerint

a Nyugat szinte minden lépése Oroszországnak küldött ultimátumként értelmezhető.

Az angol nyelvű országok rögtön a konfliktus kitörése után megakadályozták a diplomáciai rendezés lehetőségét, a kijevi rezsimet pedig azóta is fegyveresen támogatják” – mondta Lavrov.

Az Európai Unió szorosan követi az Egyesült Államokat, hétfőn az uniós külügyminiszterek találkozóján ugyanis 1,4 milliárd eurót különítettek el a fegyverszállítások finanszírozására. A pénzt az befagyasztott orosz vagyon hasznából biztosítják.

Júliusban 1,4 milliárd eurót teszünk elérhetővé, de az év végéig további egymilliárd eurót küldünk Ukrajnának. Ezeket a pénzeket a légvédelem bővítésére, lőszerutánpótlásra és az ukrán hadiipar bővítésére fogjuk fordítani” – jelentette ki Josep Borrell uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő.

A döntéssel Magyarország nem értett egyet. Szijjártó Péter külügyminiszter azt mondta: ezzel az unió átlép egy vörös vonalat és semmibe veszi az európai szabályokat. Hangsúlyozta:

Magyarországot az európai szabályok teljes sutba vágásával kihagyták a döntéshozatalból.

Hétfőn is arra láthattunk példát, ahogy az uniós tagállamok jogait próbálják csorbítani az uniós vezetők, ez pedig felháborító” – mondta az Alapjogokért Központ elemzője az M1-en. Lajkó Fanni kiemelte: az unió jelenlegi vezetői évek óta a központosításon és a minél több hatalom megszerzésén dolgoznak.

„Ez nem egy új keletű dolog. Ursula von der Leyen 2019-ben a beiktatásakor is arról beszélt, hogy ezt az egyhangúságot el kell törölni, ami megint csak egy föderális Európai Unió irányába mutat. Itt arról van szó, hogy a nemzeti érdekeknek a képviseletét próbálják minél inkább elnyomni” – fogalmazott az elemző.

Kedden Luxembourgban elkezdődnek az uniós csatlakozási tárgyalások Ukrajnával – számolt be a Magyar Nemzet. A lap emlékeztet: Kijev rekordgyorsasággal halad a tagság felé.

Ajánljuk még