Aktuális

Cseh fölény, de történelmi georgiai pontszerzés Hamburgban

Biztonságpolitikai szakértő: Moszkva reagálni fog, ha a NATO atomfegyvereket telepít a szomszédságába

Oroszország a nukleáris stratégiájának megváltoztatásán gondolkodik – közölte Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök azt mondta: olyan folyamatok játszódnak Nyugaton, amelyek indokolnák a döntést. Nemrég ugyanis kiderült, hogy Lengyelország után már Svédország is amerikai nukleáris fegyvereket fogadna a területén. Közben a nyugati fegyverszállítások is folytatódnak, Románia után Hollandia is bejelentette, hogy Patriot rakétákat szállít Kijevnek.

Tavaly márciusban küldött Szlovákia vadászgépeket és légvédelmi rendszereket Ukrajnának. A Mig-29-esek átadásáról a balliberális kormányfő Eduard Heger döntött. Áprilisra Pozsony mind a 13 vadászgépét átadta Kijevnek. Többen már akkor figyelmeztettek:

Szlovákia légtere védtelenül maradt,

hiszen nem maradt bevethető vadászgép az országban.

Büntetőeljárás indul a volt szlovák miniszterelnök, illetve a korábbi védelmi miniszter ellen a vadászgépek átadása miatt – számolt be a Politico a szlovák védelmi minisztérium államtitkárára hivatkozva. Igor Melicher azt mondta: meggyőződése, hogy a két korábbi vezető elárulta a hazáját, mert

sikerült jobban lefegyverezniük Szlovákiát, mint bármelyik ellenségének.

Amíg Szlovákiában büntetőeljárás indul az Ukrajnának küldött fegyverek miatt, addig más európai országok folytatják a fegyverszállításokat. Románia csütörtökön jelentette be, hogy átadja Ukrajnának az egyik Patriot rendszerét, és most a holland kormány közölte: egy másik országgal közösen szállít Patriot rakétákat Kijevnek. Washington pedig sürgősségi alapon, a más országoknak szánt légvédelmi eszközöket is Ukrajnába szállítja.

Közben tovább puhulnak

Joe Biden nemrég engedélyezte, hogy Kijev oroszországi célpontokat támadjon

Harkiv védelmében a Washington által küldött fegyverekkel. Most pedig a Pentagon szóvivője közölte, Ukrajna az amerikai nagy hatótávolságú rakétákat már nem csak Harkivnál, hanem a front bármely szakaszán használhatja, ha önvédelemből cselekszik. Elemzők viszont figyelmeztetnek, hogy

Oroszország területének támadása nyugati fegyverekkel a háború kiterjedéséhez vezethet.

Akár már augusztusban amerikai atomfegyverek érkezhetnek Svédországba – írta a Magyar Nemzet.

A lap kiemeli: Stockholm megszavazta azt a megállapodást, ami katonai bázisok használatát engedélyezi az amerikai hadseregnek és lehetővé teszi az amerikai atomtöltetek mozgatását és elhelyezését svéd területen. Korábban a lengyel elnök kérte az Egyesült Államokat, hogy tároljanak atomfegyvereket Lengyelországban, néhány napja pedig a NATO főtitkára, Jens Stoltenberg beszélt arról, hogy elrettentésül

készenlétbe kell helyezni és meg kell mutatni a NATO nukleáris arzenálját.

Oroszország a nukleáris stratégiája megváltoztatásán gondolkodik – erről Vlagyimir Putyin beszél. Az orosz elnök azt mondta: még nincs döntés előzetes csapásra, mert egy megtorlással garantáltan elpusztítják az ellenséget.

„Tudjuk, hogy az ellenség a nukleáris fegyverek bevetési küszöbének csökkentésén dolgozik. A nyugati szakértői körökben elképzelések vannak a kisteljesítményű nukleáris eszközök használatáról. Erre oda kell figyelnünk, és ez összefügg a stratégiánk lehetséges megváltoztatásával” – fogalmazott Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Úgy tűnik, az oroszok nem akarnak atomfegyverrel támadni – mondta az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója. Horváth József szerint viszont

Moszkva reagálni fog, ha a NATO atomfegyvereket telepít a szomszédságába.

„Ha a Nyugat nem tesz le arról, hogy Oroszországot szét akarja verni, az orosz államot fel akarja számolni, akkor – mint egy ultima ratioként – egy utolsó érvként az oroszok hozzányúlhatnak az atomfegyverhez” – mondta Horváth József biztonságpolitikai tanácsadó, Alapjogokért Központ.

Horváth József hozzátette: úgy tűnik, hogy

amíg Volodimir Zelenszkij az ukrán elnök, nehéz lesz békét kötni,

addig ugyanis Moszkvának és lassan Washingtonnak is elfogadhatatlanná válik a személye.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: EPA/YURI KOCHETKOV)

Ajánljuk még