Baleset

Árokba borult egy kamion, lezárták az M7-est

Zsigmond Barna Pál: Az EU versenyképességének helyreállítása és a nyugat-balkáni országok csatlakozása lesz a magyar elnökség legfontosabb feladata

Az Európai Unió versenyképességének helyreállítása a legfontosabb prioritás a magyar uniós elnökség programjában – mondta az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára csütörtökön az M1 csatornán. Zsigmond Barna Pál szerint a magyar elnökség másik prioritása a nyugat-balkáni országok uniós csatlakozása lesz. Ukrajna csatlakozásával kapcsolatban az államtitkár kifejtette: következetes bővítéspolitikát kell folytatni, és ha valaki teljesíti a feltételeket, akkor kell kinyitni az unió kapuját.

Zsigmond Barna Pál annak kapcsán, hogy július 1-jétől december 31-éig Magyarország tölti be az EU soros elnöki tisztét, hozzátette, az elmúlt időszakban a gazdasági, az inflációs válság, a koronavírus-járvány, az orosz-ukrán háború, az „elhibázott szankciók” azzal a következményekkel jártak, hogy Európa versenyképessége leromlott, az Egyesült Államok „tovább előzött”, és Kína is megelőzte gazdasági mutatókban Európát.

Példaként említette, hogy Európában sokkal drágább az energia, mint az Egyesült Államokban vagy Kínában.

Hangsúlyozta, a magyar elnökségi programot nehéz időszakban szeretnék végrehajtani, mert az orosz-ukrán háború árnyéka minden brüsszeli kérdésre rávetül, ezért is lenne fontos mielőbb a béke.

Kihívásnak nevezte, hogy az európai parlamenti választások után kialakult helyzetben próbálnak irányt szabni Európának.

Zsigmond Barna Pál, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára (j) és Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója (b) az illegális migrációról tartott sajtótájékoztatójuk után Röszkénél, 2024. április 17-én. (MTI/Szigetváry Zsolt)

Most intézményi átmenet következik, kompromisszum kell, azután lehet a jogalkotási kérdésekkel foglalkozni. Arra számítanak, hogy lesz lehetőség a Magyarország számára fontos kérdéseket bemutatni és megvalósítani – mondta.

Kifejtette, a migráció kérdésében a kormánynak vannak szövetségesei;

Magyarország álláspontja, hogy megállapodások szülessenek a kibocsátó országokkal, a segítséget vigyük oda, és ne a migránsokat hozzuk ide.

Afrikai és közel-keleti országokkal már vannak megállapodások, ezeket szeretnék tovább vinni, hiszen az embercsempészek ellen így lehet hatékonyan küzdeni. Ez európai program is lehet, bár az Európai Unió bíróságának Magyarországot elmarasztaló ítélete ezzel szembe megy, nagy küzdelem várható – fűzte hozzá.

Kitért arra, hogy a magyar elnökség másik prioritása a nyugat-balkáni országok uniós csatlakozása.

Az elnökség legfontosabb eseménye egy informális EU-s nyugat-balkáni csúcs lesz uniós és nyugat-balkáni országok vezetőinek részvételével – közölte.

Az államtitkár a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában többek között arról beszélt, hogy a kormány az elnökség alatt gazdaközpontú agrárpolitikát támogat, amely a nyugati társadalom egyetértésével is találkozik. A cél, hogy az EU élelmezése biztonságos legyen, és ebben konszenzus van sok ország között. Az EU korábbi vezetése nem képviselte a gazdák érdekeit, mindent megtett annak érdekében, hogy tönkretegye őket az ukrán mezőgazdasági termékek uniós piacra való beengedésével és az „elrugaszkodott zöld elképzelésekkel” – mondta Zsigmond Barna Pál.

Hangsúlyozta, hogy a magyar elnökség prioritása, hogy a gazdákat hozzuk újra helyzetbe annak érdekében, hogy az EU meg tudja termelni maga és külső piacok számára a jó minőségű élelmiszert.

A unió bővítésével kapcsolatban megjegyezte, hogy Ukrajna csatlakozásának nagy a támogatottsága. Mi azt mondjuk, hogy érdekalapú, következetes bővítéspolitikát kell folytatni, ha valaki teljesíti a feltételeket, akkor ki kell nyitni az unió kapuját.

Hozzátette: Ukrajna, Moldova, Georgia és a nyugat-balkáni országok számára megnyílt a csatlakozási lehetőség, és stratégiai érdek, hogy gazdasági, katonai és migrációs szempontból Törökország partnere maradjon az Európai Uniónak.

Ajánljuk még