Aktuális

Szinte hibátlanul szerepeltek a magyar úszók a vizes Eb pénteki előfutamain

Elemző: Az Európai Unió Bíróságának hazánkat sújtó bírsága a brüsszeli forrásmegvonás legújabb eszköze

Tóth Máté nemzetközi jogász szerint a luxembourgi székhelyű jogi fórum politikai döntést hozott, amikor 80 milliárd forint bírság, valamint napi 400 millió forint kötbér megfizetésére kötelezte a magyar kormányt migrációs politikája miatt. A szakjogász szerint Magyarországot a határai védelméért marasztalták el, ami minden államnak feladata. Európában mindeközben egyre több országban okoz komoly gondot a migráció.

Egy migránsnak mondott fiatal férfiról készült felvétel járta be a lengyel sajtót az elmúlt napokban. A bevándorló egy parkoló autót kezd rángatni, majd felmászik rá, azután az arra közlekedő autókat állítja meg. Az X-en (korábban: Twitter) látható videót feltöltő lengyel lap azt írta: ilyen jelenetek zajlottak le tegnap Lengyelországban – hangzott el az M1 Híradóban.

A Mandiner cikkében azt írják: a kormányváltás óta elözönlik a migránsok Lengyelországot.

A lengyel bevándorlási statisztikák azt mutatják, hogy Németország már több ezer illegális migránst küldött át Lengyelországba az év eleje óta.

Legtöbbször azzal az indokkal, hogy a migránsok Lengyelországban nyertek menedékjogot, majd onnan papírok nélkül szöktek át Németországba, s ezért a németeknek joguk van visszatoloncolni őket keleti szomszédjukhoz.

A lap szerint eközben  szaporodnak a lengyel városokban a migránsbűnözés Nyugat-Európában tapasztalt formái,

Varsóból, Poznańból és Biala Podlaskából is érkeztek hírek randalírozó migránsokról.

Más európai országok igyekeznek határikon kívül tartani a migránsokat.  Szlovénia például további hat hónappal meghosszabbította a határellenőrzést a horvát és a magyar határszakaszán. A szlovén belügyminiszter szerint olyan fenyegetésekkel kell számolniuk, amelyek komoly hatással vannak a közbiztonságra. Ezek közé sorolta a közel-keleti helyzet romlását, az ukrajnai háborút és az illegális migrációt.

Míg az Európai Bizottság a határvédelmet egyes országokban teljesen helyénvalónak tartja, Magyarországnak azonban ezért tízmilliárdokat kell fizetnie. Az Európai Bíróság a múlt csütörtökön hirdette ki ítéletét Magyarországról.

Hazánknak 80 milliárd forintot kell fizetnie azért, mert az Európai Bíróság szerint nem felel meg az uniós jognak a magyar migrációs szabályozás.

Az ítélet azt is tartalmazza, hogy amennyiben nem fizet Magyarország, akkor naponta további 400 millió forintot kényszerítő bírságot szabnak ki.

A kormány elfogadhatatlannak tartja az ítéletet – hangsúlyozta az M1-en az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára. Zsigmond Barna Pál arról beszélt, hogy Magyarország a soros uniós elnöksége idején is határozottan képviseli majd álláspontját, hogy a segítséget vigyük a kibocsátó országokba és ne a bajt hozzuk ide.

„A bíróság legutóbbi, Magyarországot sújtó példátlan ítélete ezzel szembe megy, nagy küzdelem várható, de mi, magyarok megszoktuk ezt a küzdelmet, és készen állunk arra, hogy ezt az európai hajót, ezt jó irányba vigyük.”

Tóth Máté nemzetközi jogász pedig a Kossuth Rádióban hangsúlyozta: Magyarországot a határok védelme miatt marasztalták el, ami minden államnak feladata. Tóth Máté szerint az Európia Bíróság döntése a testületet beállítja az olyan politikai szervezetek sorában, mint az Európai Bizottság és az Európai Parlament.

„Ez a forrásmegvonásnak egy újabb eszköze, amit az Európai Bíróság most nagyon kreatívan mellé tett az Európai Parlament és az Európai Bizottság már kendőzetlenül politikai döntései mellé, felsorakozva ugyanebben a politikai, ideológiai Magyarország ellen irányuló egységfrontban.”

Hozzátette: a bíróság döntése teljesen összhangban van azokkal a brüsszeli hangokkal, amelyek jogi köntösbe bujtatott gazdasági szankciókkal próbálják meg a magyar kormányt ellehetetleníteni.

Kiemelt kép: Járőröző katona és rendőr a magyar-szerb határon felállított ideiglenes határzár mellett Mórahalom térségében 2016. február 8-án. Az illegális migráció fokozódása miatt 2016. február 5-től növelték a rendőri létszámot a déli határnál.
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Ajánljuk még