Baleset

Balesetek miatt jelentős a torlódás az M0-s autóúton

Eladja egy Monet-képét a zürichi Kunsthaus, miután megállapodott az örökösökkel

Svájc egyik legnagyobb múzeuma, a zürichi Kunsthaus eladja gyűjteményének egy Claude Monet-festményét, miután megállapodásra jutott a kép egykori zsidó tulajdonosának örököseivel.

Az alkotásból származó bevételt megosztják a múzeum és az örökösök között – jelentette be szerdán a Kunsthaus. A megállapodás részleteit azonban nem hozták nyilvánosságra.

Az 1865 és 1867 között született L’homme a l’ombrelle (Férfi esernyővel) című festmény Carl Sachs üzletember és műgyűjtő tulajdonában volt. Ám mikor ő a nácik elől 1939-ben feleségével Svájcba szökött, kénytelen volt eladni a festményt, hogy legyen miből megélniük. Sachs 1943-ban hunyt el. A múzeum közlése szerint „igazságos és méltányos megállapodásra” jutottak az örökösökkel.

A zürichi Kunsthausra évek óta nagy nyomás nehezedik, hogy vizsgálja felül gyűjteményét és egyes darabok beszerzésének körülményeit. A kiindulópontot a nácikkal együttműködő Emil Bührle egykori svájci fegyvergyáros vitatott gyűjteménye jelentette, amely 2021 óta látható a múzeumban.

A Kunsthaus korábban bejelentette, hogy megkezdi az eredetvizsgálatokat a történelmi tulajdonjogi kérdések kezelésére. A Monet-festménnyel kapcsolatos megállapodás már ennek a stratégiának az eredménye – fűzték hozzá.

A kiemelt kép illusztráció. 

Ajánljuk még