Aktuális

A pályán kívül már nyertünk – így vonultak a magyar szurkolók a stadionhoz Stuttgartban

Az Európai Bizottság két új európai polgári kezdeményezést vesz nyilvántartásba

Az Európai Bizottság úgy határozott, hogy nyilvántartásba veszi a Légi kvóta és a Mentsük meg a videojátékokat elnevezésű európai polgári kezdeményezést – tájékoztatott az uniós bizottság hétfőn.

A brüsszeli közlemény szerint a Légi kvóta elnevezésű kezdeményezés arra kéri fel az Európai Bizottságot, hogy minden országban hozzon létre úgynevezett polgári szén-dioxid-kvóta mechanizmust, amely fogyasztói nyomást gyakorolva ösztönözi majd a vállalkozásokat a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére.

A szervezők úgy vélik, hogy egy ilyen új mechanizmusnak valamennyi áru- és szolgáltatásvásárlásra ki kell terjednie, és elsőként a légi közlekedésben kell bevezetni.

A Mentsük meg a videojátékokat elnevezésű kezdeményezés szervezői arra kérik fel az Európai Bizottságot, hogy vezessen be olyan követelményt, amely kötelezi az EU-ban videojátékok értékesítőit, hogy a játékokat működőképes állapotban tartsák, megakadályozva, hogy a forgalmazók deaktiválják a videojátékokat.

A kezdeményezések tartalma csak a szervezői csoport véleményét fejezi ki, és semmilyen módon sem tükrözik az Európai Bizottság álláspontját – jegyezték meg.

Mivel a két európai polgári kezdeményezés megfelel a formai követelményeknek, a brüsszeli testület úgy ítélte meg, hogy jogilag elfogadhatók. A javaslatok tartalmát az uniós bizottság ebben a szakaszban még nem vizsgálta.

Az európai polgári kezdeményezés nem eshet az Európai Bizottság azon hatáskörén kívül, hogy uniós jogi aktusra irányuló javaslatot nyújtson be, nem lehet nyilvánvalóan visszaélésszerű, komolytalan vagy zaklató jellegű, és nem lehet ellentétes az Európai Unió értékeivel.

A nyilvántartásba vételtől számítva a szervezőknek hat hónap áll rendelkezésére, hogy megkezdjék az aláírásgyűjtést. Amennyiben az európai polgári kezdeményezés egy év alatt egymillió támogató nyilatkozatot kap legalább hét különböző tagállamból, az Európai Bizottságnak reagálnia kell. A brüsszeli testület dönt arról, hogy a kezdeményezésre válaszul hoz-e intézkedéseket vagy sem, és a döntését meg kell indokolnia.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még