Aktuális

Berobban az igazi hőség – Szakértőnk válaszol, hogyan napozzunk biztonságosan

Nem született döntés a brüsszeli vezetők személyéről: a helyzetet nehezíti, hogy az állam- és kormányfők nem értenek egyet

Nem állapodtak meg hétfőn az uniós intézmények vezetőiről az Európai Unió állam- és kormányfői. A nem hivatalos munkavacsorán az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnökéről, illetve külügyi és biztonságpolitikai főképviselő személyéről tárgyaltak. Bár döntés nincs, sajtóhírek szerint van rá esély, hogy Ursula von der Leyen maradjon az Európai Bizottság elnöke, és a többi pozíció ügyében is átviheti akaratát a többség. Orbán Viktor miniszterelnök a közösségi oldalán azt írta: Brüsszelben semmibe vették az európai emberek akaratát. Úgy fogalmazott: a Néppárt ahelyett, hogy a választókra hallgatott volna, végleg összeállt a baloldallal és a liberálisokkal. Alkut kötöttek és leosztották egymás között az EU vezető pozícióit.

Jó hangulatban, bizakodva érkeztek, hétfőn este az állam- és kormányfők Brüsszelbe arra az informális találkozóra, ahol a következő uniós ciklus vezetőiről tárgyaltak.

A cél az volt, hogy döntsenek arról, ki legyen az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnöke, valamint az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője. A legtöbbjüknek nem volt kétsége afelől, hogy a döntés gyors lesz – hangzott el az M1 Híradójában.

„Biztos vagyok benne, hogy a dolgok gyorsan fognak haladni. Az elmúlt hetekben és hónapokban folytatott valamennyi megbeszélésem arra irányult, hogy gyors, konstruktív megoldást találjunk” – fogalmazott Olaf Scholz német kancellár.

A megbeszélés órákig tartott, eredménytelenül.

Nincs megállapodás – ezt az Európai Tanács elnöke jelentette be. Charles Michel szerint ugyanakkor fontos tárgyalás zajlott.

„A találkozó jó alkalom volt a véleménycserére, az európai parlamenti választások eredményének áttekintésére és a tagállami vezetők hivatalos, jövő hét második felére tervezett brüsszeli csúcstalálkozójának előkészítésére” – mondta Charles Michel, aki hozzátette: a jövő héten további egyeztetésekre lesz szükség, hogy az álláspontok közeledjenek.

Az EU vezetői nem tudnak megegyezni Ursula von der Leyen második ciklusáról – írta a találkozó kapcsán a Politico. A lap információi szerint heves viták folytak. Az újságnak nyilatkozó diplomaták azt mondták:

az EU vezetői hétfőn este nem támogatták Ursula von der Leyen újabb európai bizottsági elnöki megbízatását, annak ellenére, hogy Emmanuel Macron francia és Olaf Scholz német elnök az elmúlt napokban biztosította őket arról, hogy közel állnak a megállapodáshoz.

A francia elnök távozáskor is optimista maradt. Azt nyilatkozta: bár a döntésnek még érnie kell, továbbra is úgy véli, közel van a megállapodás.

Brüsszelben semmibe vették az európai emberek akaratát – ezt írta közösségi oldalán Orbán Viktor miniszterelnök az uniós csúcs kapcsán. A kormányfő kiemelte: az EP-választáson a jobboldali pártok megerősödtek, de a Néppárt ahelyett, hogy hallgatott volna a választókra, alkut kötött a baloldallal és a liberálisokkal és leosztották egymás között az EU vezető pozícióit.

A kormányfő hangsúlyozta: tovább fogják támogatni a migrációt, és még több pénzt és fegyvert küldenek az orosz-ukrán háborúba. De mi ebbe nem nyugszunk bele.

A vezetőknek nagyjából 10 napja van, hogy megoldják a helyzetet. Ha a jövő héten nem lesznek jelöltek, akkor elúszik annak lehetősége, hogy az új parlament alakuló ülésén szavazhassanak a bizottság elnökéről, erre legközelebb szeptemberben lesz lehetőség, ami növeli az intézményi átmenettel járó bizonytalanságot. A hírek szerint sem a jelölt személyében, sem a megválasztás módszerében nincs egyetértés a különböző tagállami vezetők között” – számolt be Baraczka Eszter, az M1 brüsszeli tudósítója.

Azok a pártok, amelyek felelősek voltak az elmúlt 5 év elhibázott politikájáért, megpróbálják megkerülni az európai választópolgárok döntését – ezt pedig a miniszterelnök politikai igazgatója mondta. Orbán Balázs rámutatott: egy olyan koaliciót akarnak létrehozni, ami ellentétes a változásra vonatkozó igénnyel. Magyarország ezzel nem ért egyet.

Ez a formálódóban lévő néppárti szocialista és liberális koalíció egyetért az Európai Bíróság azon ítéletével, amelyben Magyarországot egy soha nem látott mértékű bírság megfizetésére kötelezte és tulajdonképpen arra is kötelezné, hogy bontsa le azt a határvédelmi rendszert, ami az egyetlen Európában, ami képes megállítani Európában az illegális bevándorlók áradatát.

Orbán Balázs hozzátette: hazánk az Európai Parlamentben keresi azokkal a pártokkal az együttműködési lehetőségét, amelyek hisznek egy szuverén Európában.

Az esti csúcs előtt Orbán Viktor miniszterelnöknek több találkozója is volt. Négyszemközti megbeszélést folytatott Giorgia Meloni olasz kormányfővel. De a nap folyamán Mateusz Morawiecki korábbi lengyel, valamint Janez Jansa korábbi szlovén miniszterelnökkel is tárgyalt. A megbeszélések témája az európai jobboldali erők összefogása volt.

Később az uniós csúcstalálkozó előtt Mark Rutte holland miniszterelnökkel is egyeztetett. A leköszönő holland kormányfő ígéretet tett arra, hogy ha a NATO főtitkárának választják, kihagyja Magyarországot az Ukrajnát támogató NATO-tevékenységekből.

„Valóban beszéltem Orbán Viktor miniszterelnökkel. Jót beszélgettünk. Szóba került Jens Stoltenberg főtitkár múlt heti budapesti látogatása is. Ha én leszek a következő NATO-főtitkár, követni fogom azt az irányt, és azt is megígértem, hogy írásba adom ezt a beszélgetést”

– szögezte le Mark Rutte.

A Financial Times a találkozóval kapcsolatban azt írta: Mark Rutte valószínűleg így próbálja megszerezni a magyar kormány támogatását NATO-főtitkárrá választásához. Orbán Viktor miniszterelnök egyébként egyértelművé tette: azt várjuk el valamennyi nemzetközi szervezet vezetőjétől, hogy tisztelje Magyarországot és egyenlő elbánást biztosítson számára minden nemzetközi szervezetben, így a NATO-ban is.

Kiemelt kép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b2) Robert Golob szlovén (b) és Andrej Plenkovic horvát (b3) kormányfõ társaságában az Európai Unió nem hivatalos csúcstalálkozóján Brüsszelben 2024. június 17-én. Mellettük Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (b4), Luís Montenegro portugál (b5) és Alexander De Croo belga miniszterelnök (b6), valamint Peter Pellegrini szlovák elnök (b7). (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Ajánljuk még