Baleset

Egymásba rohant két személyautó, több kilométeres a torlódás az M2-es autóúton

Két éve nem volt erre példa: Oroszország több földgázt szállított Európába, mint az USA

| Szerző: hirado.hu
Továbbra is jelentős szerepet játszik Európa energiaellátásában Oroszoroszág, idén májusban a gázimport 15 százalékát adta, szemben az amerikai 14 százalékkal. Az energiapiac alakulását követő elemzők szerint azonban fordulhat a trend, mivel az Egyesült Államok tovább fejleszti az LNG-szállítási kapacitásait, és visszaszerezheti a második helyet Norvégia után, ráadásul az Ukrajnán áthaladó orosz vezetékre vonatkozó tranzitszerződés is lejár az év végén.

Az orosz–ukrán háború ellenére idén májusban Oroszország több földgázt szállított Európába, mint az Egyesült Államok. Két év után először állt elő ilyen helyzet – számolt be a Berliner Zeitung című német lap. Mint felidézték, az orosz gáztól való függőség felszámolását hangoztatta számos európai ország, miután Oroszország megtámadta Ukrajnát.

A Financial Times által elemzett piaci adatok alapján azonban Oroszország nemcsak az egyik legfontosabb beszállítója volt Európának, hanem az Egyesült Államokat is megelőzte májusban.

Szinte mindenki vásárolja

A termékek és energiakereskedelmének árinformációját figyelő szervezet (ICIS) kimutatása szerint az orosz gázimport májusban az európai behozatal 15 százalékát tette ki, míg az Egyesült Államokból 14 százalék érkezett.

Az orosz cseppfolyósított gáz felvásárlói között az Európai Unió, Svájc, Nagy-Britannia, Szerbia, Bosznia-Hercegovina és Észak-Macedónia is szerepel.

A német lap felidézte, hogy az EU Oroszországból származó gázimportja az ukrajnai háború kezdete előtt a teljes behozatal 50 százalékát tette ki, majd a 2022. február végi orosz invázió után meredeken zuhanni kezdett. Az európai energiaellátást addig biztosító orosz gáz helyét pedig az Egyesült Államok kezdte betölteni, és 2022 szeptemberében megelőzte az oroszokat.

Azt is megjegyezték:

„a háború első évében kialakult magas energiaárak miatt az Európába irányuló amerikai LNG-szállítások különösen nyereségessé váltak.”

A cikk azonban emlékeztetett, hogy az orosz gáztermelők egy része, így például a Novatek is egyre több LNG-t kezdett szállítani Európába, a vezetékes gáz pedig a Török Áramlaton és Ukrajnán keresztül továbbra is eljutott Dél- és Kelet-Európába, végső soron pedig az EU-ba.

Hiányolják a szankciókat

A Financial Times cikke szerint az idei első negyedévi adatok mögött az a tényező is szerepet játszik, hogy ebben az időszakban az európai gáztárolók magas töltöttségi szinten vannak.

„Jelenleg amúgy is alacsony az LNG iránti kereslet.”

Emellett az USA-ban májusban egy nagy LNG-exportáló létesítményben üzemzavarok voltak, míg Oroszország a tervezett karbantartási munkálatok előtt eleve több gázt szállított a Török Áramlaton keresztül. A brit lap ugyanakkor arra számít, hogy a következő hónapokban ismét csökkenni fog az orosz gáz beáramlása.

Az ICIS gázkereskedelmi elemzésekért felelős igazgatója a Financial Timesnak adott nyilatkozatában megdöbbentőnek nevezte a jelenséget.

Ennek hátterében pedig azt látják, hogy az EU nem vezetett be az orosz vezetékes és cseppfolyósított gázzal szemben szankciót.

Ugyanakkor arra is emlékeztettek, hogy az Ukrajnán keresztül érkező energiaellátás bizonytalan, mivel az ukrán és az orosz felek között meglévő tranzitszerződés lejár az év végén.

A Berliner Zeitung szerint jelenleg arról folynak a tárgyalások, hogy az Azerbajdzsánból származó gáz áramolhat-e ezen a vezetéken keresztül, így elkerülve az orosz gáz vásárlását.

Amerika nem enged

A szakértő szerint ráadásul az amerikai LNG-termelési kapacitások növekedése mellett Oroszországnak korlátozott mozgástere van arra, hogy megtartsa ezt a részesedését Európában. Azt is hozzátette:

az Egyesült Államok visszaszerezheti a második legnagyobb beszállító pozícióját, míg az első továbbra is Norvégia lesz a maga 28 százalékos piaci részesedésével.

Az eredeti cikk itt olvasható.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/AP/Michael Probst)

Ajánljuk még