Aktuális

Karácsony Gergely beadta az indítványt a Kúriának: új főpolgármester-választást kér

Oroszország is meghívást kaphat a következő békekonferenciára

Alighogy véget ért Svájcban a kétnapos békekonferencia, máris körvonalazódik egy újabb egyeztetés az ukrajnai háború lehetséges befejezéséről. Biztató fejlemény lehet, hogy bár Svájcba nem kapott meghívást az orosz fél, a következő találkozón Moszkva is képviseltetheti magát, miután többen kezdik belátni, hogy Oroszország nélkül nem lehet békét kötni.

A kilencvenháromból nyolcvanegy ország, köztük Magyarország és az Európai Unió írta alá a svájci békekonferencia zárónyilatkozatát. Mások mellett India, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és Brazília viszont nem. A záróközlemény a nukleáris biztonság, az élelmiszer-ellátás biztosítása és a hadifoglyok cseréje mellett azt is kiemelte: a békéhez minden érintett fél részvételére szükség van.

Csakhogy a svájci békekonferenciára Oroszország nem kapott meghívót, Kína pedig lemondta a részvételt.

„Fontos, hogy minden résztvevő kiállt Ukrajna területi integritása mellett, mert anélkül nem lesz tartós béke” – közölte az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij szerint sikerült megtenni az első lépéseket a béke felé, és azokról a munkacsoportokról is megállapodtak, amelyek békeakcióterveket készítenek.

„Háborúban állunk, és nincs időnk elhúzódó munkára. A béke felé való elmozdulás gyors cselekvést jelent. Az előkészületek hónapokat vesznek igénybe, nem éveket. Tehát amikor a béke cselekvési tervei készen állnak, és amikor minden lépést kidolgoztunk, megnyílik az út a második békecsúcs előtt” – fogalmazott az ukrán elnök.

„Ez nem béketárgyalás volt, mert Vlagyimir Putyin nem gondolja komolyan a háború befejezését” – közölte az Európai Bizottság elnöke.

Ursula von der Leyen szerint az ukrajnai béke nem egy lépésben fog megvalósulni, hanem sokkal hosszabb út lesz.

„A valódi békéhez vezető út türelmet és elszántságot igényel. És mi mindig is azt mondtuk, kedves Volodimir, hogy végső soron Ukrajna fogja meghatározni az igazságos béke feltételeit” – fogalmazott Ursula von der Leyen.

A mostanit egy következő csúcstalálkozó is követheti – erről a svájci külügyminiszter beszélt. Ignazio Cassis azt mondta: azon a békekonferencián már tárgyalóasztalhoz ülnének a két keleti nagyhatalommal, Oroszországgal és Kínával is.

„Elképzelhetőnek tartom, hogy egy ilyen konferenciát még az amerikai választások előtt megszervezzenek. Ez a szervező államok, Ukrajna és a nagyhatalmak hajlandóságától függ” – jelentette ki a svájci külügyminiszter.

Svájc is belátta, hogy nem lehet eredményesen tárgyalni a békéről egy olyan konferencián, amire az egyik hadban álló felet nem hívták meg – erről írt a Magyar Nemzet. A lap szerint a béke érdekében a svájci vezetés már azt sem zárja ki, hogy a nemzetközi elfogatóparancs ellenére fogadja Vlagyimir Putyint.

Svájcban a nyugati hatalmak elkezdték kiépíteni azt az alapot, ami mentén később elindulhatnak a béketárgyalások

– mondta az Alapjogokért Központ elemzője az M1-en. Koskovics Zoltán szerint ennek ellenére nagy kérdés, hogy Kijev hajlandó lesz-e tárgyalni Moszkvával.

„Kedvező béke nincs Ukrajna számára. Ha a valóság talaján maradunk, akkor az a helyzet, hogy Ukrajna ezt a háborút elveszítette. Valamilyen vesztes békét kell majd kötnie. De van nagyon rossz, kevésbé rossz és még kevésbé rossz. Ha a legkevésbé rossz békét akarja Ukrajna megkötni, akkor mindenképpen tárgyalnia kell majd” – mondta az elemző, és hozzátette: egyelőre a Nyugat és Oroszország elvárásai is távol állnak a valóságtól, de a svájci rendezvény egy lépéssel közelebb hozhatta őket az érdemi tárgyalások megkezdéséhez.

Ajánljuk még