Aktuális

Karácsony Gergely beadta az indítványt a Kúriának: új főpolgármester-választást kér

Eszkalációs veszély fenyegeti az egész közel-keleti térséget

Nem csitulnak a harcok Gázában. Palesztin jelentések szerint egy nap alatt több mint negyvenen vesztették életüket az izraeli hadsereg támadásai miatt. Közben fokozódnak az összecsapások Izrael és a libanoni Hezbollah között is, ami a zsidó állam szerint komoly eszkalációval fenyegeti az egész térséget. És a helyzet fokozódását az is jelzi, hogy a napokban ismét megszaporodtak a jemeni húszik támadásai a Vörös-tengeren a kereskedelmi hajók ellen.

Hatalmas volt a pánik vasárnap délután a Gázai övezet középső részén fekvő Bureidzs menekülttáborban, miután lövedék csapódott be az egyik lakóházba. Palesztin jelentések szerint legkevesebb kilenc ember a helyszínen életét vesztette, többeket pedig súlyos sérüléssel szállítottak kórházba az izraeli támadás miatt.

Folyamatosak az összecsapások Libanon és Izrael határán is. A zsidó állam hadserege arról számolt be, hogy a Hezbollah nevű síita milícia október óta már több mint ötezer rakétát és drónt lőtt ki Izraelre. Az elmúlt héten megszaporodtak a támadások, miután egy keddi légicsapás végzett a Hezbollah egy magas rangú parancsnokával.

A Hezbollah mind nagyobb agressziója olyan helyzet határára sodor minket, amely szélesebb körű eszkalációhoz vezethet, és pusztító következményekkel járhat Libanonra és az egész régióra nézve. A Hezbollah veszélyezteti Libanon jövőjét csak azért, hogy pajzsot tartson a Hamásznak” – hangsúlyozta Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője.

Megszaporodtak a jemeni húszi lázadók akciói is a Vörös- és az Arab-tengeren. Vasárnap a síita fegyveresek két tankerhajó és egy amerikai romboló elleni támadásról számoltak be.

A jemeni fegyveres erők két katonai műveletet hajtottak végre a Vörös-tengeren. Az első egy amerikai rombolót vett célba több ballisztikus rakétával, míg a második a Captain Paris nevű hajót támadta több tengeri rakétával, mivel a tankert birtokló társaság megsértette a megszállt Palesztina kikötőibe való belépési tilalomról szóló határozatot. A pilóta nélküli légierő egy harmadik katonai műveletet is végrehajtott, amely az Arab-tengeren a Happy Condor nevű hajót vette célba több drónnal” – nyilatkozta Jahja Szaría, a jemeni lázadók szóvivője.

A húszik rendszeresen számolnak be sikeres támadásokról: állításuk szerint már többször komoly károkat okoztak az egyik amerikai repülőgép-hordozónak. Az Egyesült Államok haditengerészete ezt a cáfolta. Közölték, hogy a szóban forgó hajóról támadássorozatot indítottak a jemeni lázadók radarrendszere ellen. A húszik kereskedelmi járművek elleni támadásai azonban jóval sikeresebbek, november óta legkevesebb ötvenet találtak el. Két teherhajóról a múlt héten ki is kellett menekíteni a legénységet, mert olyan súlyosan megrongálódtak.

Ajánljuk még