Aktuális

Szlovák bravúrgyőzelem a belgák ellen az Eb-n

Brüsszelből jelentjük: a következő ciklus uniós vezetőiről tárgyalnak a tagállamok vezetői, még nem lefutott a verseny

A következő uniós ciklus uniós vezetőiről tárgyalnak Brüsszelben a tagállamok vezetői. Az állam és kormányfők informális találkozóján várhatóan előzetes döntés születik arról, hogy ki legyen az Európai Bizottság, az Európai Tanács és az Európai Parlament elnöke, és hogy ki legyen az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Az esti csúcs előtt Orbán Viktor miniszterelnök négyszemközti megbeszélést folytatott Giorgia Meloni olasz kormányfővel. A tárgyaláson értékelték az európai parlamenti választások eredményét, egyeztettek az európai jobboldallal kapcsolatos politikai kérdésekről, az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács előtt álló feladatokról, valamint a magyar EU-elnökségi tervekről is.

Orbán Viktor a nap folyamán Mateus Morawiecki korábbi lengyel, valamint Janez Jansa korábbi szlovén miniszterelnökkel is tárgyalt, a megbeszélések témája az európai jobboldali erők összefogása volt.

Hétfőn koraeste pedig megkezdődött a tagországok vezetőinek soron kívüli munkavacsorája Brüsszelben:

az Európai Tanácsot alkotó állam- és kormányfők arról egyeztetnek, hogy kiket jelöljenek az Európai Unió két intézményének, az Európai Tanács és az Európai Bizottság vezető pozícióiba, valamint az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének.

„A mai estének az a célja, hogy az EU tagállamainak a vezetői politikai megállapodásra jussanak a következő ciklus intézményi vezetőiről, és ehhez meg kell találniuk a politikai, a földrajzi és a nemek közötti egyensúlyt, valamint tiszteletben kell tartaniuk a választói akaratot. Ennek megfelelően az Európai Bizottság elnöki tisztségére a jelenlegi vezető, Ursula von der Leyen a legesélyesebb” – számolt be róla az M1 helyszíni tudósítója.

Braczka Eszter elmondta, hogy az Európai Tanács elnöki tisztsége a szocialistáké lehet,

és Brüsszelben kész tényként kezelik, hogy erre a tisztre az esélyes jelölt a tavaly korrupciós ügy miatt lemondásra kényszerült portugál miniszterelnök, Antonio Costa lehet.

Az uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő pedig a liberális észt miniszterelnök, Kaja Kallas lehet.

„Ma tehát az a cél, hogy megállapodjanak, és a nyilatkozatokból az derül ki, hogy maguk a vezetők is erre törekszenek. A hétvégén állítólag Emmanuel Macron, Olaf Scholz és Giorgia Meloni is egyetértésre jutott Olaszországban arról, hogy von der Leyen-t hajlandók támogatni a Bizottság elnöki posztján, de ez nincs kőbe vésve.

Az is fontos, hogy Macron és Scholz annyira meggyengült a választáson, hogy várhatóan egyikük sem fog időt húzni és újabb nevet bedobni. Ettől függetlenül a versenyt nem lehet lefutottnak tekinteni. És miután ezeket a tisztségeket csomagban kezelik, ezért ha egy valaki bukik, minden borulhat. Egy biztos: akár lesz ma egyezség, akár nem, ez egyelőre nem lesz hivatalos, csak jövő héten, a csütörtök-pénteki uniós csúcson válhat azzá” – tette hozzá.

Kiemelt kép:  MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Ajánljuk még