Aktuális

Foci-Eb: nekik szurkolhatunk vasárnap

Királyi kém lett a kalózkirályból? – közelebb a megoldás, de még mindig megoldatlan a történelmi rejtély

| Szerző: hirado.hu
Előkerült egy levél, amelyet még 1700 decemberében írhatott a világtörténelem legnagyobb összegű kalózzsákmányát megszerző brit tengerész. Henry Every levele egy nemrég megjelent könyv szerint fontos adalékkal egészít ki egy 1695 óta megoldatlan rejtélyt. A Mogul Birodalom elrabolt kincsei viszont továbbra sem kerültek elő.

Több mint háromszáz éve törik a fejüket kutatók, történészek: hová tűnt a csillagászati összegeket érő zsákmánnyal Henry Every? A „kalózkirály”, aki 1695-ben egy nyolc hajóból álló konvoj élén, 46 ágyúval felszerelt hajójával, a Fancyval, amely 150 fős legénységgel rendelkezett,

hatalmas mennyiségű aranyat, ezüstöt és ékszert rabolt el

a mai India északi területein fekvő Mogul Birodalom egyik jól felfegyverzett kereskedelmi hajójáról.

A titokzatos Every

Henry Every kapitánynak, akit – hibásan – Henry Avery, illetve John Avery néven is emlegetnek (Every nevének ez utóbbi írásmódja terjedt el a magyar sajtóban – a szerk.), egy év múlva, 1696-ban nyoma veszett.

Mindeddig olyan találgatások keringtek további sorsáról, hogy visszatért Angliába, ahol korrupt kereskedők kiforgatták a pénzéből, és a „kalózkirály” végül koldusszegényen és névtelenül halt meg. Csakhogy ezeket a szóbeszédeket semmiféle hitelt érdemlő dokumentum sem támasztotta alá.

Henry Every későbbi sorsát azóta sem sikerült feltárni.

Mielőtt a kalózkodás felé fordult volna, Every a karibi kalózok ellen harcolt, spanyol expedíciók tengerészeként. Minden megváltozott azonban, amikor spanyol

munkaadói megtagadták tőle és a legénység 80 tagjától a fizetést,

ami arra késztette őket, hogy 1694 májusában ellopjanak egy hajót, és a nyílt tengerre induljanak.

A Fancy a Zöld-foki szigeteknél bukkant fel először. A kalózok túszul ejtették a portugál kormányzót és csak váltságdíjért engedték el. Útban Guinea felé hajókat raboltak ki, főként francia és dán hajók kárára folytatták zsákmányszerző akcióikat.

Az arannyal kereskedő bennszülöttektől elvették az árujukat, őket pedig rabszolgaként eladták.

Megkerülve a Jóreménység-fokot az India-óceánon hajóztak tovább.

Londonban megénekelték

Every kétéves pályafutása alatt bandájával együtt tucatnyi hajót fosztott ki, és hatalmas összegeket zsákmányolt. Tettei dalokat, regényeket és drámákat ihlettek, többek között

a The Successful Pyrate (A sikeres kalóz) címmel Londonban éveken át játszott színművet.

Afféle tengeri Robin Hoodként tisztelték. Every mindezt ráadásul úgy érte el, hogy nem ölték meg, de még csak el sem fogták. 1695-ben Every tudomására jutott, hogy a Mogul Birodalom egyik flottája a közeljövőben készül kihajózni a vörös-tengeri Mokha kikötőjéből az indiai szubkontinensen található Szúrat felé. Az is a tudomásukra jutott, hogy a flotta a hádzsról, vagyis a mekkai zarándoklatról hazatérő férfiak mellett számos tehetős kereskedővel a hajók fedélzetein indul majd útnak.

A Mogul Birodalom uralkodója a muszlim vallást erőltető Aurangzeb, más néven I. Álamgír („Az Univerzum Ura”) volt, aki a 1658-1707-ig ült a trónon. Gyakran őt tekintik az utolsó nagy mogul császárnak.

A hajsza

A késő középkortól virágzó távol-keleti birodalom uralkodójának kincses hajója, a Ganj-i-Sawai volt, amit a korabeli indiai flotta gyöngyszemeként emlegettek. A hajón szállított kincsek összértéke elérte a 600 ezer – mai értéken 90 millió – angol fontot.

Every és kalózai 1695 augusztusában hajóztak el a Vörös-tengerhez, hogy rajtaüssenek az indiai flottán. A csapat a nagyszabású támadás sikere érdekében több kalózhajóval, többek között a hírhedt Thomas Tew vezette amerikai Amityvel is összefogott.

Néhány nappal később a kalózok a nyílt óceánon valóban megpillantották a 25 hajóból álló flottát. Azonnal üldözőbe vették a hajórajt. A Fancy utolérte az egyik, Fath Mahmamadi névre hallgató kísérőhajót, melynek

legénysége rövid tűzharc után megadta magát, a kalózok pedig mintegy 50 ezer font értékű arannyal

és ezüsttel lettek gazdagabbak.

Every és társai ezután is folytatták a „vadászatot”, és az üldözést folytató három hajó szeptember 7-én utolérte a flotta legértékesebb vitorlását, a Ganj-i-Sawai névre keresztelt zászlóshajót. A Fath Madhmamadival ellentétben azonban India legnagyobb, több ágyúval felszerelt és több mint 400 lövésszel rendelkező hajója komoly ellenállást fejthetett volna ki, végül azonban nem így történt.

A gyáva kapitány

Bár Every nagy kockázatot vállalt a támadással, az offenzíva sikeresnek bizonyult. Egy ágyúgolyó rögtön az ütközet elején kettévágta a Ganj-i-Sawai főárbocát, miután pedig az egyik tüzérségi fegyver is meghibásodott és felrobbant, az indiai flotta gyöngyszemén teljes zűrzavar lett úrrá. A Fancy ezután a komoly problémákkal küzdő hajó mellé siklott, és a legénység több tagja is megrohanta a Ganj-i-Sawait. Közelharc kezdődött, de az indiai katonák végül – miután a kapitányuk elhagyta őket, sőt, elrejtőzött és a rabszolganőket küldte harcolni – meghátráltak.

Miután Every és csapata megtörte a vezető nélkül maradt katonaság ellenállását, kifosztották a zászlóshajót és kegyetlenkedni kezdtek az utasokkal. A férfiakat megkínozták és megölték, a nőket pedig – többek között a nagymogul egy idős rokonát – többször is megerőszakolták.

A történet egyes változatai emellett azt sugallják, hogy maga Avery kapitány is talált valami kellemesebbet, mint az ékszereket a hajó fedélzetén – gyakran mondják, hogy Aurangzeb császár lánya, unokája vagy más nőrokona lehetett az így prédává vált áldozat.

Egy 300 évig ismeretlen levél

Miután a kalózok elosztották maguk között a zsákmányt, a Bahamák felé vették az irányt. New Providence-hez érve rabszolgáknak adták ki magukat, és a bebocsátás érdekében lefizették a sziget kormányzóját. További sorsukról ettől kezdve egymásnak ellentmondó adatokat olvashatunk.

A hajó kifosztása – mint arról a Múlt-kor.hu is beszámol – politikai krízist idézett elő Angliában. Kutatók most úgy vélik, hogy egy 1700 decemberében előkerült levél, amelyet maga Every kapitány írhatott, megoldotta az ügyet.  Sean Kingsley tengeri régész és kalózszakértő 2024 áprilisában megjelent könyvében is kifejti azt, amit most a Daily Mail című brit bulvárlap idéz fel. A levélben Every kapitány

kegyelmet kér a brit uralkodótól, és azt is, hogy őfelsége titkosszolgálatának dolgozhasson.

(A 17. század utolsó éveiben III. Vilmos viselte a brit koronát – a szerk.)

Kingsley A kalózkirály: Henry Avery különös kalandjai és a kalózkodás aranykorának születése című, idén megjelent könyvében (amelynek társszerzője Rex Cowan) azt állítja: Every kapitány egy Franciaországból érkező „katolikus” invázió megakadályozásán dolgozhatott, legalábbis ha az uralkodó elfogadta kérelmét.

A The Timesnak nyilatkozva Kingsley azt is elmondta, hogy a levélben a kalóz utalásokat tesz az elrejtett kincsre is.

„Betűket és számokat használ kódként, és pontosan ezt használták a kémek és a nagykövetek.”

A szerzőpáros szerint a dokumentum tehát egy komplett listát is tartalmaz olyan kincsekről, amelyek még mindig várják, hogy valaki megtalálja őket.

Kiemelt kép: Henry Every egy Spanyolországban forgalmazott cigarettásdobozon, Jack Every néven (Fotó: Wikipédia) 

Ajánljuk még