Aktuális

Négy egymást követő számot húztak ki az ötös lottón

Zelenszkij katonai helikopterrel érkezett a békekonferenciára

Elkezdődött a kétnapos nemzetközi ukrán békecsúcs Svájcban. Mintegy 100 ország és szervezet, köztük 57 állam- és kormányfő vesz rész rajta. A konferenciára Oroszországot nem hívták meg, Kína pedig nem vesz részt rajta. Az ukrán elnöknek azt sem sikerült elérnie, hogy Joe Biden személyesen vegyen részt a békecsúcson, ennek ellenére Volodimir Zelenszkij történelmi jelentőségűnek nevezte a találkozót.

Valóságos katonai művelet végrehajtásával érkezett meg a svájci békekonferencia helyszínére az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij helikoptere az erre az alkalomra épített leszállóhelyen ért földet a Bürgenstock hegycsúcsnál található luxusszálloda közelében. Az ukrán államfőt innen autókonvoj szállította a találkozó helyszínére.

Fotó: EPA/ALESSANDRO DELLA VALLE

Rendkívül szigorú biztonsági intézkedések vannak életben a Lucerni-tó felett álló hotel környékén is. Ellenőrzés nélkül sem be-, sem kihajtani nem lehet a területre napok óta, és szigorúan őrzik a légteret is.

Volodimir Zelenszkij a konferencia kezdete előtt a svájci elnökkel találkozott. Az ukrán államfő ezt követően történelminek nevezte a csúcsot, jóllehet

Kijev tízpontos béketervének alig néhány elemét érintik a tárgyalások.

Ezek közé tartozik a nukleáris biztonság, az ukrajnai gabonaexport és a fogolycserék témaköre.

„A mai nap a közös sikerünk napja. Valóban, sikerült esélyt adnunk a diplomáciának. Ukrajna soha nem akarta ezt a háborút. Ez Oroszország bűnös és teljesen indokolatlan agressziója. És az egyetlen, aki ezt akarta, az Putyin volt. De a világ erősebb. Ezért született meg a békeformula” – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

A konferencia délutáni kezdése előtt folyamatosan érkeztek a résztvevő országok delegációi.

Csaknem tucatnyi nemzetközi szervezet és összesen 92 ország képviselteti magát,

sok közülük állam- vagy kormányfői szinten. Volodimir Zelenszkijnek azonban nem sikerült elérnie, hogy Joe Biden az olaszországi G7-es csúcsról Svájcba utazzon, az amerikai elnök helyettesét, Kamala Harrist küldte a békekonferenciára.

Kijev azt is kénytelen volt tudomásul venni, hogy Kína teljesen távolmaradt a rendezvénytől.

Peking ugyanis nem látta értelmét a tárgyalásnak egy olyan fórumon, ahová az orosz felet meg sem hívták.

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken ismertette az orosz békefeltételeket. Kijelentette: országa hajlandó azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra, ha Ukrajna lemond a NATO-tagság tervéről és kivonja csapatait az oroszok által részben vagy egészben elfoglalt ukrán területekről.

„Az ukrán csapatokat teljesen ki kell vonni a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságokból, valamint Herszon és Zaporizzsja megyékből. Amint Kijevben kijelentik, hogy készen állnak erre, és hivatalosan is feladják a NATO-csatlakozási terveket, a mieink azonnal, szó szerint abban a percben követik a tűzszüneti parancsot és megkezdik a tárgyalásokat” – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Az elképzelést

Kijev elfogadhatatlannak nevezte, de a német kancellár is komolytalannak tartja az orosz elnök békefeltételeit.

Olaf Scholz azt mondta: Vlagyimir Putyin javaslatai csak arra irányultak, hogy eltereljék a figyelmet a svájci békekonferenciáról.

Az Ukrajna-csúcsot megelőző G7-es konferencián az olasz kormányfő is arról beszélt, hogy

a nyugati államok Kijev támogatásának fokozását tervezik.

Giorgia Meloni szerint a konfliktus lezárásának előfeltétele az Ukrajnának nyújtott segítség, amelyhez az Európában befagyasztott orosz vagyon felhasználásáról is megállapodás született.

Ajánljuk még