Időjárás

Nagy pusztítást végzett a tornádó Vas megyében

James Cameron szerint őrültség volt a Titanic roncsaihoz lemenni

| Szerző: hirado.hu
Egy évvel ezelőtt egy egész világ izgult az OceanGate vállalat által üzemeltetett Titan tengeralattjáró legénységéért, amikor leereszkedtek a Titanic roncsaihoz, majd az egész világ gyászolt, amikor kiderült, hogy a küldetésük tragédiába torkollt.

A világhírű rendező, aki a Titanic című nagy sikerű filmet jegyzi, elmondta, már akkor tudta, hogy a legénység meghalt, amikor még nem volt köztudott.

A 60 Minutes Australia című műsornak nyilatkozva Cameron így fogalmazott: „Mindannyian tudtuk, hogy meghaltak. Már hétfő este, jóval azelőtt, hogy bejelentették volna a tragikus hírt.”

A rendező megmutatta egy jegyzetét is, amelyet abban a pillanatban írt, amikor értesült a tengeralattjáró sorsáról.

„9:25 megerősített robbanás – szó szerint ezt jegyzeteltem le abban a pillanatban, amikor egy megbízható forrásomtól megtudtam, hogy az egyik szonár robbanást észlelt abban a szekcióban, ahol a Titánnak kellett volna lennie.”

Az OceanGate 2023. június 18-án, vasárnap tűnt el, alig néhány órával azután, hogy leereszkedett a Titanichoz.

Az Egyesült Államok, Kanada, Nagy-Britannia, Németország és Franciaország azonnal összehangolt mentőakciót indított a tengeralattjáró felkutatására. Június 22-én, csütörtökön a parti őrség megerősítette, hogy a Titanic környékén roncsokat fedeztek fel.

Az áldozatok között volt az OceanGate vezérigazgatója, Stockton Rush, Shahzada Dawood pakisztáni üzletember és 19 éves fia, Suleman Dawood, Hamish Harding brit felfedező és Paul-Henri Nargeolet tengerészeti kutató.

Cameron a búvárközösség régi tagjaként, aki maga is 33 alkalommal járt a Titanicnál, elmondta gondolatait a tragédiáról:

„A közösségünk nagyon aggódott a tengeralattjáró miatt. A mélytengeri mérnöki közösség még levelet is írt a Titant indító cégnek, hogy amit terveznek, túlságosan kísérleti jellegű ahhoz, hogy utasokat szállítsanak vele. Megdöbbentő a hasonlóság a Titanic katasztrófájával, ahol a kapitányt többször figyelmeztették, hogy jég van a hajója előtt, mégis teljes sebességgel belekormányzott egy holdtalan éjszakán egy jégmezőbe, és ennek következtében több százan vesztették életüket. Számunkra ez egy nagyon hasonló eset, ahol a figyelmeztetéseket szintén figyelmen kívül hagyták. Felfoghatatlan tragédia.”

A The New York Times által megszerzett levél szerint 2018-ban valóban figyelmeztették az OceanGate vezérigazgatóját, Stockton Rusht, hogy a Titannal ne szállítsanak utasokat.

Ajánljuk még