Interjú

Orbán Viktor: A Fidesz EP-választáson még soha nem kapott ennyi szavazatot

Erőltetett migrációpárti politikájuk miatt buktak hatalmasat a német Zöldek

| Szerző: hirado.hu
A jobbközép, konzervatív CDU/CSU szövetség és a bevándorlásellenes Alternatíva Németországért (AfD) lett az EP-választások két nagy nyertese Németországban. Emellett meghökkenést keltett a baloldal gyenge szereplése, különösen a Zöldek súlyos veresége, a párt mindössze 11,9 százalékos támogatást szerzett. A Focus Magazin elemzése szerint a Zöldek a Scholz-kormány húzóerejéből néhány év alatt a fejlődés kerékkötőivé váltak, és elhibázott migrációs politikájuknak is köszönhetően egyre távolodnak egykori választóiktól. A lap szerint ha folytatják az üres ígéretek politikáját, a zöldeszmék által uralt német közlekedésilámpa-koalíció hamarosan köddé válik.

A németországi Zöldek megmérettettek, és könnyűnek találtattak, és ezt saját magának köszönhetik – állapítja meg a Focus Online hétfőn, az európai parlamenti választások másnapján megjelent elemzése.

A Robert Habeck alkancellár és Annalena Baerbock külügyminiszter nevével fémjelzett progresszív párt a szavazatok 11,9 százalékát szerezte meg a vasárnapi EP-választásokon, ezzel – a Scholz vezette SPD mellett – a legnagyobb visszaesést könyvelhette el 2019-hez képest. A Zöldek (Die Grüne) népszerűsége akkor, hatalmuk csúcsán 20,5 százalékon állt, ami egyenes utat jelentett számukra a 2021 végén megalakult jelzőlámpa-koalícióba (SPD, Zöldek, FDP).

Idén tavasszal a szociáldemokrata kancellár, Olaf Scholz és zöldpárti helyettese, Robert Habeck volt a közös EP-választási kampány két meghatározó arca.

A választók azonban megbüntették az SPD-t és a Zöldeket, s ezzel együtt a legismertebb arcaikat, Scholzot és Habecket

– írja a német hírportál.

Akarnak-e egy zöldpárti kancellárt a németek?

Az EP-választási kudarc után egy nagy kérdés marad a Zöldek számára: hogy Robert Habecket jelölik-e kancellárnak a 2025 szeptemberében rendezendő parlamenti (Bundestag) választáson. A lap emlékeztet: Baerbock külügyminiszternek 2021-ben megvolt az esélye, hogy megméresse magát Scholz ellenében, de nem tudott élni vele. A vasárnapi adatok alapján pedig a Zöldek immár attól tarthatnak, hogy

„hülyét csinálnak magukból”, ha 2025-ben ismét saját kancellárjelöltet állítanak.

Keserű tanulság ez a Zöldek számára: ők néppárttá akartak válni, eredetileg ezért szorgalmazták, hogy legyen kancellárjelöltjük. Két és fél év szövetségi kormányzás után azonban marginalizálódtak a választók szemében.

Olyan párttá váltak, amely erőltetett migrációs politikájával egyre inkább távolodik a választóktól

– állapítja meg a Focus elemzése.

A lap rámutat: nehezen összeegyeztethető az egykor kifejezetten nőpárti Zöldek felfogásával az is, hogy olyan migrációs politikát folytatnak, melyben a bevándorlók integrációját szorgalmazzák, s közben szemet hunynak a patriarchális környezetben nevelkedett fiatal férfiak által elkövetett, rohamosan növekvő számú szexuális támadások felett.

A Zöldek által követett irányvonalnak – amely politikailag a „mi mindent jobban tudunk” felfogáson, kulturális értelemben pedig a „tudományos alapokra” hivatkozó felsőbbrendűségen alapszik –, bealkonyult. A jelek szerint legalábbis a német választók többségének elege van ebből – állapítja meg a Focus Online.

Az eredeti cikk ide kattintva olvasható.

Kiemelt kép: Terry Reintke (b), a német Zöldek jelöltje a 2024-es európai parlamenti választások egyik kampányrendezvényén Szergej Lagodinszkij EP-jelölttel, Ricarda Langgal (k), a Zöldek társelnökével, Robert Habeck német gazdasági miniszterrel és Annalena Baerbock külügyminiszterrel a párt EP-választásokra felkészítő kampánykörútján Berlinben, 2024. május 13-án (Fotó: EPA/Filip Singer)

Ajánljuk még