Időjárás

Nagy pusztítást végzett a tornádó Vas megyében

Emil Boc lesz továbbra is Kolozsvár polgármestere, az RMDSZ lehet a „mérleg nyelve”

Emil Boc lesz továbbra is Kolozsvár polgármestere, míg Oláh Emese, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltjeként harmadik helyen végzett a romániai helyhatósági választásokon. Az erdélyi város és Kolozs megye önkormányzatában is az RMDSZ lehet a „mérleg nyelve”.

A kolozsvári választási iroda kedden közölt végleges eredményei szerint Emil Boc a szavazatok 42,50 százalékával nyerte el hatodik polgármesteri mandátumát. A független Sabin Sarmas a voksok 29,41 százalékát kapta, míg

harmadik helyen a voksok 9,35 százalékával az RMDSZ jelöltje, Oláh Emese alpolgármester végzett.

Kolozsvár elöljárójának ez az egyik leggyengébb választási eredménye, ráadásul fő kihívója, Sabin Sarmas szintén a Nemzeti Liberális Párt (PNL) színeiben politizál. A parlamenti képviselő azt követően volt kénytelen függetlenként indulni, hogy pártja Bocot támogatta.

Az elöljárónak azonban egyre több a kritikusa a civilek körében, akik főként a túlzsúfolt gépkocsi-közlekedést, hiányzó közúti infrastruktúrát és magas ingatlanárakat írják a számlájára. A PNL-nek Alin Tise megyei tanácselnök személyében Kolozs megye vezetését is sikerült megőriznie.

Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke kedden úgy nyilatkozott, hogy mivel a liberálisoknak sem a város, sem a megye önkormányzatában nincs többségük, mindkét testületben az RMDSZ lehet „a mérleg nyelve”.

A politikus már a vasárnapi eredményvárón közölte: az RMDSZ kész folytatni a jelenlegi városi és megyei együttműködést a kisebbik kormánypárttal. A szervezet közleménye szerint a megyei elnök keddi sajtótájékoztatóján elmondta: a szövetség „rekordmennyiségű szavazatot” szerzett, a megyei tanácsosi listájára 43 ezren, a kolozsvárira 17 ezren szavaztak.

Antal Géza megyei ügyvezető elnök szerint a közép-erdélyi megyében a következő négy évben hét települést vezet RMDSZ-es polgármester,

és 130 önkormányzati képviselőre számítanak. Az RMDSZ-nek a kolozsvári önkormányzatban továbbra is négy tanácsosa lesz, míg a megyei döntéshozó testületben számuk ötről hatra emelkedik.

Az RMDSZ sikerként értékeli, hogy Aranyosgyéresen sikerült visszajutni a helyi tanácsba, valamint növelni az önkormányzati képviselők számát a többi között Bánffyhunyadon és a Kolozsvár alvóvárosainak számító Szászfenesen, Kisbácsban, Erdőfeleken.

Kiemelt kép: Oláh Emese (Fotó: MTI/Kiss Gábor)

Ajánljuk még