Aktuális

Repülőszerencsétlenségben életét vesztette Malawi alelnöke

Az Európai Bizottság az ideiglenes védelmet biztosító menedékes státusz egyéves meghosszabbítását javasolja

Az Európai Bizottság azt javasolta kedden, hogy az Európai Unió további egy évvel, 2025. március 5-től 2026. március 4-ig hosszabbítsa meg az ukrajnai háború elől menekülők megsegítésére létrehozott ideiglenes védelmet biztosító státusról rendelkező irányelv érvényességét.

Brüsszeli közleményében a bizottság emlékeztetett arra, hogy az átmeneti védelemről szóló irányelvet az Európai Unió 2022. március 4-én léptette életbe, miután Oroszország háborút indított Ukrajna ellen.

A 2022. február 24-én kezdődött háború miatt Ukrajnából elmenekülők az irányelv révén kaphatnak egyebek mellett egészségügyi ellátást az uniós tagországokban, dolgozhatnak, a gyerekeik pedig állami iskolába járhatnak.

A közleményben kiemelték: tekintettel a polgári és más létfontosságú infrastruktúrák elleni folyamatos orosz támadásokra Ukrajna-szerte, a menekültek számára jelenleg nincsenek meg a biztonságos és tartós feltételek a visszatéréséhez.

Mivel az ideiglenes védelem okai továbbra is fennállnak, a jelenlegi helyzetre adott szükséges és megfelelő válaszként a vonatkozó irányelv érvényességét egy további évvel meg kell hosszabbítani – írták.

„A végső cél az, hogy mindazok, akik Oroszország háborúja elől menekülnek, védelmet találjanak az EU-ban, és az EU-tagállamokban már ideiglenes védelemben részesülő csaknem 4,2 millió embernek a lehető legnagyobb stabilitást biztosítsák” – fogalmaztak.

Az uniós bizottság a javaslatot a tagállamok június 13-án tanácskozó igazságügyi miniszterei elé terjeszti, nekik kell a javaslatot hivatalosan elfogadniuk. Az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat hétfőn közreadott jelentése szerint április végén 4 198 490 volt azon ukrajnaiak száma, akik ideiglenes védelmet biztosító menedékes státusszal rendelkeztek az Európai Unió valamely tagországában.

Ajánljuk még