Aktuális

Repülőszerencsétlenségben életét vesztette Malawi alelnöke

A légitársaság kártérítést ajánl a turbulenciába került szingapúri repülőgép utasainak

A Singapore Airlines légitársaság kártérítési ajánlatokat küldött azoknak az utasoknak, akik a múlt hónapban turbulenciába került járaton utaztak és megsérültek – közölte a légitársaság kedden.

A Singapore Airlines Boeing 777-300ER típusú repülőgépe május végén 211 utassal és 18 fős legénységével a fedélzetén erős turbulencia miatt kényszerleszállást hajtott végre Bangkokban. A balesetben összesen száznégyen sérültek meg, többen súlyosan, egy 73 éves brit férfi pedig – feltehetően szívroham következtében – életét vesztette.

A légitársaság a könnyebben sérült utasoknak 10 ezer dollárt (3,6 millió forint) ajánlott fel, a súlyos sérültekkel pedig személyre szabott kártérítési összegekről egyeztetnek majd.

A súlyos sérüléseket szenvedett, hosszú távú orvosi ellátást igénylő és pénzügyi segítségre is igényt tartó utasoknak 25 ezer dolláros (9,2 millió forint) előleget ajánlunk fel az azonnali szükségleteik kielégítésére, amely a végleges rendezés részét képezi majd” – áll a légitársaság közleményében.

A repülő a baleset idején rövid idő alatt 54 métert veszített repülési magasságából, a hirtelen gravitációs változás miatt súlytalanság állt be, így a személyzet és az utasok azon tagjai, akik nem voltak bekötve a levegőbe emelkedtek, majd a gravitációs erő helyreállásával az erős lökés miatt a repülőgép belső falának, mennyezetének csapódtak. A gép néhány perc alatt összesen 1800 métert zuhant.

A szingapúri közlekedésbiztonsági nyomozóiroda jelentése szerint a repülőgép pilótája azt állította, hogy az öv becsatolására vonatkozó jelzés be volt kapcsolva, amikor a gép turbulenciába került.

A sérült utasokat egy bangkoki kórházban ápolják, többen közülük agy-, koponya- és gerincsérülést szenvedtek, és már több mint tizenhét műtétet kellett elvégezni a sérülteken.

Az egyik utas elmesélte, hogy egyeseket a 11 300 méteres magasságban bekövetkezett légörvény olyan magasra dobott, hogy fejükkel behorpasztották a mennyezetet. Az utasok szerint az incidens olyan hirtelen történt, hogy senkinek sem volt ideje bekapcsolni a biztonsági övet.

A Singapore Airlines azt is közölte, hogy visszatéríti a repülőjegyek árát az utasoknak, és a késés miatt kártérítést is kapnak majd az uniós vagy brit légiközlekedési szabályzásnak megfelelően.

Az incidens miatt ismét téma a biztonsági övek használatának gyakorlata, mely szerint a légitársaságok általában lehetővé teszik az utasok számára, hogy normál repülési körülmények között kioldják öveiket, de közben azt javasolják hogy tartsák bekötve az egész utazás alatt.

Ajánljuk még