Aktuális

Gyerekeket szállító autóbusz borult árokba Kőszegnél

Origo: Belebukott őrült háborús terveibe Macron

| Szerző: hirado.hu
Belebukott őrült háborús terveibe Emmanuel Macron – írja az Origo. A lap kiemeli, hogy a francia elnökre a Nemzeti Tömörülés vezetője megsemmisítő vereséget mért az EP-választáson. Közben francia elemzők is fejtegetik a történteket. Egy ismert politológus azt nyilatkozta: a franciák nem az európai parlamenti képviselőjükre, hanem Macronra mondtak nemet.

Miközben az orosz-ukrán fronton véres harcok dúltak, Európában az emberek a szavazófülkében mondhatták el véleményüket: többek között arról is, hogy mit gondolnak az EU háborús politikájáról.

Több országban az EP-kampány egyik legfontosabb témája lett az ukrán–orosz konfliktus. Emmanuel Macron februárban kezdett háborúpárti kampányba. Azóta hangoztatja, hogy nyugati csapatokat kell küldeni Ukrajnába. Néhány napja pedig azt is bejelentette, hogy Franciaország Mirage vadászrepülőket fog szállítani Ukrajnának, és a vadászgépek ukrán pilótáit Franciaországban képzik ki.

Franciaország továbbra is támogatja Ukrajnát abban, hogy ellen tudjon állni – fogalmazott egy televíziós interjúban a francia elnök.

A kijelentései azonban nem hoztak sikert. A háborús koalíció vezető ereje láthatón megbukott.

Döbbenten hallgatták támogatói vasárnap este Emmanuel Macront az eredményváró központjában. A francia elnök pártja a vártnál is rosszabbul szerepelt a választáson, ezért feloszlatta a parlamentet, és előre hozott választást írt ki.

„Úgy döntöttem, hogy választási lehetőséget adok önöknek, ezért ma este feloszlatom a nemzetgyűlést” – fogalmazott Emmanuel Macron.

A hír végigsöpört a sajtón: Macroné az EP-választás legnagyobb bukása – fogalmazott a Mandiner. Megbukott a francia kormány – írta a Portfolo. Belebukott őrült háborús terveibe Macron – ez pedig már az Origo cikkének címe.

Egy elismert francia politikai elemző szerint pedig az emberek az elnökkel kapcsolatos véleményüket fejezték ki.

„A franciák nem az európai parlamenti képviselőjükre, de még csak nem is a nemzetgyűlési képviselőjükre szavaznak. A szavazatukkal Macronra mondtak nemet” – mutatott rá Dominique Moisi, a Harvard Egyetem  politológusa.

Emmanuel Macronnal ellentétben Olaf Scholz nem tervez előre hozott választásokat Németországban. Holott a kormánykoalíció pártjai ott is  drámaian szerepeltek az uniós választáson. A kormányában részt vevő mindhárom párt lemaradt a konzervatívok és a szélsőjobboldal mögött; szerintük Olaf Scholznak le kellene vonnia a következtetést a kudarcból.

Németországban is fontos téma volt az elmúlt hetekben az ukrajnai háború. Bár korábban a kancellár ellenezte, nemrég mégis engedélyezte Ukrajnának, hogy a Németországból kapott fegyvereket oroszországi célpontok ellen is bevesse.

Nemsokkal később az orosz elnök arról beszélt, hogy ezzel a Nyugat háborúba sodorja magát: a nyugati rakétákkal történő támadásra Oroszország válaszolni fog.

Oroszország az európai parlamenti választások kimenetelét is figyelte.  Az eredményeket az orosz nemzetbiztonsági tanács alelnöke közösségi oldalán kommentálta. Dmitrij Medvegyev úgy fogalmazott: „Lám, lám, senki által sem tisztelt Macron és Scholz urak, láttátok az EP-választás eredményét? Ezek az önök alkalmatlan politikáját tükrözik, amellyel támogatják a banderista hatóságokat Ukrajnában!”

Dmitrij Medvegyev azt javasolta a két európai vezetőnek, hogy lassan vonuljanak nyugdíjba.

Ajánljuk még