Interjú

Orbán Viktor: A Fidesz EP-választáson még soha nem kapott ennyi szavazatot

Görögországban a kormányzó jobboldali centrista Új Demokrácia (ND) szerezte a legtöbb szavazatot

Görögországban Kiriákosz Micotákisz miniszterelnök kormányzó jobboldali centrista Új Demokrácia (ND) pártja szerezte a legtöbb szavazatot a vasárnap tartott európai parlamenti (EP-) választáson.

A hétfőn ismertetett adatok szerint az ND a voksok mintegy 28 százalékát nyerte el, ami azonban elmarad a 2019-es EP-választásokon kapott 33 százaléktól. A párt hét képviselőt küldhet az EP-be. Micotákisz elégedetlenségét fejezte ki, hogy az ND nem tudta teljesíteni célkitűzését, az öt évvel korábbihoz hasonló eredményt.

„Tiszteletben tartom döntésüket” – hangsúlyozta a kormányfő a választók akaratát kommentálva.

Mint mondta, a kormány felé az üzenet szerinte úgy szól: „Bízunk bennetek, de szedjék össze magatokat!”. A szavazatok 95 százalékos feldolgozottsága mellett az ellenzéki Radikális Baloldal Koalíciója (Sziriza) is vesztett támogatásából alig 15 százalékot szerezve a 2019-es csaknem 24 százalékos eredményéhez képest.

A balközép PASZOK az öt évvel ezelőttihez képest javított támogatottságán 13 százalékos eredményt érve el, ahogy az EP-be bejutó három radikális jobboldali párt közül a legnagyobb, a Görög Megoldás is sokat javított a voksok 9,5 százalékával.

A kommunista párt 9,3 százalékkal két vagy három képviselőt küldhet Strasbourgba.  A görög választópolgárok mindössze 38 százaléka járult az urnákhoz vasárnap, szemben a 2019-es 51 százalékkal.

Kiemelt kép: szavazólapok az európai parlamenti választásokon egy athéni szavazóhelyiségben (Fotó: MTI/EPA/ANA-MPA/Alexandros Vlahosz)

Ajánljuk még