Interjú

Orbán Viktor: A Fidesz EP-választáson még soha nem kapott ennyi szavazatot

„A kancellárnak le kell vonnia a következtetéseket” – előre hozott választásokat követelnek Németországban

| Szerző: hirado.hu
Előre hozott választásokat sürgetett Németországban Markus Söder bajor miniszterelnök, a vasárnapi EP-választásokon győztes CDU testvérpártjának, a Keresztényszociális Uniónak (CSU) az elnöke. Söder követelését arra alapozza, hogy a német jelzőlámpa-koalíció három pártja, a Szociáldemokrata Párt (SPD), a Zöldek és a Szabaddemokrata Párt (FDP) jelentős vereséget szenvedett az uniós választásokon.

„Tény, hogy a kormánykoalíciót az emberek leszavazták, és Olaf Scholznak (az SPD elnöke – a szerk.) Macronhoz hasonlóan új választásokat kell kiírnia” – jelentette ki Söder az ARD német közszolgálati televízióban.

A CDU/CSU összesen a szavazatok 29,5 százalékát szerezte meg. A bevándorlásellenes AfD végzett a második helyen 16,5 százalékkal, míg a kormánykoalíció pártjai közül a szociáldemokraták szerepeltek a legjobban (13,9 százalék), ám ez jelentős gyengülés az öt évvel korábbi eredményhez képest.

Söder vasárnap esti beszédében kifejtette: a bevándorlásellenes Alternatíva Németországért (AfD) párt látványos megerősödését is részben annak tudja be, hogy néhány nappal a választások előtt egy 25 éves afgán férfi brutálisan megkéselt egy rendőrt Mannheimben.

Az incidens országszerte ismét lángra lobbantotta az évek óta tartó vitát a kormány bevándorláspolitikájáról.

„Németországban végre változtatni kell a menekültpolitikán, hogy az AfD visszaszoruljon, és a demokratikus pártok ismét több szavazatot kapjanak” – mondta Söder.

Az Olaf Scholz kancellár vezette SPD a párt fennállása óta a legrosszabb eredményt érte el a mostani EP-választáson, 13,9 százalékos eredménnyel.

Németországban azonban a Zöldek a voksolás legnagyobb vesztesei: az Annalena Baerbock külügyminiszter nevével fémjelzett párt mindössze 11,9 százalékot ért el, 8,6 százalékponttal kevesebbet, mint a 2019-es EP-választáson.

Ajánljuk még