Aktuális

Ennyien szavaztak 18:30-ig

Nagyot nyert Németországban a bevándorlásellenes AfD: ők Kelet-Németország legerősebb pártja, országos második erővé váltak

| Szerző: hirado.hu
A Kereszténydemokrata Unió (CDU) mögött az Alternatíva Németországért (AfD) szerezte a második legtöbb szavazatot a vasárnapi európai parlamenti (EP-) választásokon. Egyes kelet-németországi tartományokban – például az AfD egyik fellegvárának számító Türingiában – azonban a Björn Höcke és Alice Weidel vezette bevándorlásellenes párt támogatottsága a legmagasabb, az előzetes adatok alapján meghaladja a 35 százalékot – számolt be a német közszolgálati ARD híradója.

Az ARD vasárnap esti prognózisa szerint Kelet-Németországban az AfD lett az EP-választások messze legerősebb tömörülése. Mint a német köztelevízió választási értékelő műsorában, vasárnap este közölték, a bevándorlásellenes Alternatíva Németországért 27 és 35,5 százalék közötti eredményt ért el a keleti szövetségi államokban, köztük a fővárosban, Berlinben is.

A fővárosban az AfD-t a CDU listája követte 20,7 százalékos támogatottsággal, harmadikként pedig egy mindössze egy éve létező alakulat, a Sahra Wagenknecht Szövetség (BSW) végzett 13,1 százalékkal.

Alice Weidel, az AfD társelnöke vasárnap este a ZDF-nek elégedetten nyilatkozott eredményről, különös tekintettel arra, hogy az utóbbi hetek belpolitikai fejleményei sújtották a pártját.

Hangsúlyozta, hogy az AfD a legutóbbi, 2019-es EP-választáshoz képest jelentősen erőre kapott, különösen Kelet-Németországban.

Mint mondta, ennek okát abban látja, hogy a választók összességében kritikusabban viszonyulnak Európához.

Országos szinten a konzervatív CDU/CSU pártszövetség együtt a szavazatok 29,6 százalékát szerezte meg, az AfD 16,4 százalékot ért el, míg a berlini kormányt alkotó Szociáldemokrata Párt (SPD), a szabaddemokraták (FDP) és a Zöldek (Die Grüne) közül egyik párt sem szerzett 14 százaléknál nagyobb támogatást.

Az Annalena Baerbock külügyminiszter nevével fémjelzett Zöldek szereplését katasztrofálisnak ítélik a német elemzők. Hasonlóan sok támogatót veszítettek a szabaddemokraták (5 százalék), amelynél még a Sahra Wagenknecht Szövetség is (5,7 százalék) jobban szerepelt.

A hirado.hu élő választási hírfolyamát ITT követheti.

Kiemelt kép: Alice Weidel, az AfD elnökhelyettese  és Tino Chrupalla, az Alternatíva Németországnak (AfD) társelnöke a párt berlini kampányközpontjában az európai parlamenti választásokon 2024. június 9-én (Fotó: MTI/EPA/Filip Singer)

Ajánljuk még