Aktuális

Választás 2024: Az EP és az önkormányzati választást is a Fidesz nyerte, a főpolgármester-választás szavazatait újraszámlálhatják

Elemző: A francia nemzetgyűlés feloszlatásával Macron taktikai döntést hozott

| Szerző: hirado.hu
A francia államfő rendkívül rövid határidővel hirdette meg a kétfordulós nemzetgyűlési választásokat.

Emmanuel Macron vasárnapi döntése értelmében nemzetgyűlési választások lesznek, és mivel már most sincs abszolút többsége a testületben, ennél rosszabb már nem lehet a helyzete – fogalmazott Gát Ákos Bence, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) brüsszeli irodájának európai uniós ügyekért felelős vezetője, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kutatója a hirado.hu-nak. A kutató azzal kapcsolatban nyilatkozott lapunknak, hogy a francia államfő röviddel azután jelentette be a nemzetgyűlés feloszlatását, hogy legnagyobb ellenfele, a Marine Le Pen vezette jobboldali Nemzeti Tömörülés pártja majd kétszer annyi szavazatot szerzett az európai parlamenti választáson, mint Emmanuel Macron Reneszánsz pártja.

Gát Ákos Bence arra is felhívta a figyelmet, hogy az elnök által bejelentett kétfordulós választás nagyon közeli időpontokban lesz, az új nemzetgyűlésről június 30-án és július 7-én dönthetnek a francia választók. Az elemző hangsúlyozta:

az európai választásokat szinte közvetlenül követő időpontok azt jelzik, hogy Emmanuel Macron taktikai döntést hozott. Mint mondta, a francia államfő ezzel azokat a klasszikus, kis pártokat állíthatja döntéskényszer elé, amelyek ilyen rövid időn belül valószínűleg nagyon nehezen lesznek képesek jelölteket állítani.

Rámutatott, hogy az olyan klasszikus pártok, mint a republikánusok (7,2%) és szocialisták (14,5%) nagyon gyengén szerepeltek az uniós választásokon. Jelen állapotukban ilyen rövid idő alatt nagyon nehezen lesznek képesek jelölteket állítani, ezzel pedig szövetségkötési kényszerbe kerülhetnek. Tehát vagy Emmanuel Macronékkal vagy Marine Le Penékkel kényszerülhetnek összefogásra.

Az MCC Brussels elemzője azt is kiemelte, hogy a francia államfő vasárnapi bejelentése azt is megspórolta, hogy szembe kelljen nézniük az uniós választásokon elszenvedett vereségükkel. Egyúttal ismét átvette a közéleti diskurzus feletti irányítást, hiszen már mindenki a június 30-i nemzetgyűlési választások első fordulójáról beszél.

Más feltételezések szerint Macron taktikája akár már a következő elnökválasztást is érintheti.

Ugyanis amennyiben a Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés a nemzetgyűlési választásokon hasonlóan jó eredményeket érne el, mint az uniós voksoláson, azzal a párt kormányzati pozíciókhoz is jutna. A kormányzás felelősségével pedig egy bajban lévő országban erodálódhat a politikai népszerűségük, így juttatva előnyhöz Macronék liberális közösségét.

Kiemelt kép: Emmanuel Macron francia államfő kampánynyitó beszédet tart az európai parlamenti (EP-) választásokra készülőben a párizsi Sorbonne egyetemen 2024. április 25-én (Fotó: MTI/EPA pool/Christophe Petit Tesson)

Ajánljuk még