Aktuális

NVI: Mindenhol rendben megkezdődött a voksolás

Nem engedtek be egy transznemű nőt egy német női fitneszterembe, a tulajdonosnak több ezer euró bírságot kell fizetnie

Több ezer euró bírságot és kártérítést kell fizetnie egy németországi női fitness stúdiónak, amiért vezetője nem engedett be az edzőterembe egy transznemű nőt, aki biológiailag férfi, és még nem esett át a nemváltó műtéten. A sportlétesítmény a női vendégek biztonságával indokolja döntését.

Az említett esetben egy olyan fitness stúdióról van szó, amit kifejezetten nők számára hoztak létre. Ez egyben azt is jelenti, hogy egyetlenegy öltöző és egy zuhanyzó található benne. Az eset miatt panaszt tett transznemű nő ugyanakkor egy olyan személy, aki bár azt állítja magáról, hogy nőnek érzi magát, biológiailag férfi. Egy huszonéves ember, aki még nem esett át a nemváltó műtéten, viszont ő is szeretné formában tartani magát. A fitness stúdió vezetése azonban elutasította a jelentkezését – hangzott el az M1 Külföld ma című magazinműsorában.

Kezelhető a helyzet?

A riportban bemutatott helyszín egy koedukált edzőterem, ahova nők és férfiak egyaránt járnak. Vannak olyan napok, amikor harminc vendég érkezik egymás után, a nők és a férfiak aránya pedig ötven-ötven százalék. Nemcsak a számuk, a mozgáskedvük is hasonló. A női vendégek részére külön öltöző áll rendelkezésre. De vajon találnának megoldást arra, ha egy transznemű személy szeretne beiratkozni?

Az M1 riporterének nyilatkozó edző úgy fogalmazott, hogy nem tesz különbséget a vendégek között. „Őszintén, én nem szólnék semmit. Én mindenkivel egyformán bánok, úgy, ahogy szeretném, hogy velem is bánjanak. Nem teszek különbséget.” Azzal kapcsolatban viszont, hogy melyik öltözőt kellene használniuk a transznemű vendégeknek, már az edző is bizonytalan volt.

Ez egy nagyon-nagyon jó kérdés. Őszintén, a döntést rábíznám a vendégre” – fogalmazott.

És ha a nő valójában férfi?

Visszatérve a megbírságolt edzőterem esetére, amennyiben olyan transznemű nő kívánná használni a női öltözőt, aki valójában biológiailag férfi, az már az edzőt és termet is bonyolult döntés elé állítaná. A riporter kérdésére válaszolva az edző elmondta, hogy először megkérdezné a vendégeket.

Ha nem tudnának megegyezni, akkor a transznemű személyt beengedném ide, a  második edzőterembe, itt is át tudna öltözni” – magyarázta.

Sokkal nehezebb a helyzet azokban a fitness stúdiókban, amiket kizárólag nők számára hoztak létre. A transznő például, akit nem engedtek be az edzőterembe, nem hagyta annyiban a dolgot. A szövetségi kormány antidiszkriminációs különmegbízottjához fordult, aki azt javasolta fitness stúdiónak, hogy találjon megoldást, különben ezereurós bírsággal sújtják őket. Ennél is keményebben fogna a transznő ügyvédjének a tolla. Ő összesen hétezer-ötszáz eurós bírságot, illetve kártérítést fizettetne a fitness stúdióval. Úgy tűnik, a fitness stúdió vendégeinek közérzete, biztonsága csak keveseket érdekel-

Nem mindenki örülne

A riportban elhangzottak alapján pedig úgy tűnik, hogy a szóban forgó esetben a fitness stúdió vendégeinek közérzete csupán másodlagos szempont. Az M1 riportere több, az edzőterembe járó vendéget is megkérdezett arról, hogy megosztanák-e az öltözőt egy transznemű személlyel, a kérdésre adott válaszok alapján pedig nagyon vegyes kép rajzolódott ki. Az ilyen helyzetet probléma nélkül elfogadó válaszadótól kezdve a lehetőséget teljesen elutasító véleményekig terjedtek a reakciók.

A fitness stúdió dolgozói végül gyűjtést indítottak. Úgy tűnik, a jogvita kiéleződik, az ügyvéd pedig nagyon drága.

Sokan együtt éreznek az edzőterem üzemeltetőjével. Huszonnégy órán belül több mint tizenkétezer euró jött össze Németország valamennyi részéből.

Az M1 riportja kiemelte, hogy a németországi transzneműek számát nagyon nehéz meghatározni. Arra vonatkozóan vannak adatok, hogy egy éven belül hányan végeztették el a nemváltó műtétet. 2020-ban például 2,155-en voltak.

Novemberben ugyanakkor hatályba lép az új önrendelkezési törvény; ez lehetővé teszi, hogy egy éven belül bárki legalább egyszer megváltoztassa a személyi okmányában a keresztnevét és a nemét.

Arra talán most még nagyon kevesen gondolnak, hogy ez milyen vitás helyzetekhez fog vezetni a hétköznapokban.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még